Κόσμος|23.02.2024 12:40

Αντιμέτωπος με φωτιές - ζόμπι ο Καναδάς: Γιατί δεν σβήνουν εύκολα

Newsroom

Πολλές φωτιές – ζόμπι εξακολουθούν να καίνε στον Δυτικό Καναδά, μέσα στον χειμώνα, σε μεγαλύτερο βαθμό μάλιστα από τις προηγούμενες χρονιές. Παράλληλα, οι ειδικοί ανησυχούν πως η έλλειψη χιονιού θα επιδεινώσει και τις συνθήκες ξηρασίας και το καλοκαίρι θα είναι ακόμη μια βίαιη περίοδος δασικών πυρκαγιών.

Τι είναι οι φωτιές - ζόμπι

Δεκάδες πυρκαγιές που ξεκίνησαν πέρυσι μέχρι και σήμερα καίνε το έδαφος.  Για τους πυροσβέστες, είναι ένας αγώνας που δεν τελειώνει ποτέ. Ακόμη και σε πολικές θερμοκρασίες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με σχεδόν 150 φωτιές.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό πρακτορείο, φέτος υπάρχουν 10 έως 12 φορές περισσότερες πυρκαγιές - ζόμπι που σιγοκαίνε κάτω από την επιφάνεια της τάιγκα κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ τις συντηρούν τα στρώματα ξεραμένης τύρφης και οργανικής ύλης.

Γιατί δυσκολεύουν τους πυροσβέστες

Οι φωτιές αυτές είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν αλλά και να εντοπιστούν καθώς απαιτείται σκάψιμο του εδάφους σε μεγάλο βάθος για να αποκαλυφθεί το στρώμα που καίγεται.

Στην Αλμπέρτα, η κυβέρνηση κήρυξε την Τρίτη πρόωρη έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, η οποία κανονικά αρχίζει την 1η Μαρτίου. Εκτός από τις περσινές πυρκαγιές ζόμπι, η πυροσβεστική αντιμετωπίζει και νέες εστίες που ξέσπασαν φέτος.

Οι φωτιές αυτές είναι ιδιαίτερα επίφοβες για τους πυροσβέστες, αφού μπορεί να φουντώσουν όταν λιώσουν οι πάγοι την άνοιξη και να εξελιχθούν σε πελώριες δασικές πυρκαγιές.

Υπενθυμίζεται ότι το 2023, ο Καναδάς βίωσε τη χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία του με εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα να γίνονται στάχτη και περίπου 200.000 ανθρώπους να εκτοπίζονται.

Καναδάςειδήσεις τώραπυρκαγιάπυροσβεστικήφωτιά