Κόσμος|23.02.2024 17:24

Τουρκικά ΜΜΕ: Καταγγέλλουν εργαλειοποιηση της Τουρκίας από το ΕΛΚ

Μαρία Ζαχαράκη

Ενόψει των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ), το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), γνωστό ως Χριστιανοδημοκράτες, υποψήφια του οποίου είναι η νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στο προεκλογικό του μανιφέστο έχει σχεδόν στηρίξει τις ελπίδες του στην Τουρκία, καταγγέλλει σήμερα ο τουρκικός τύπος, καθώς το σχέδιο προεκλογικής διακήρυξης του ΕΛΚ περιλαμβάνει πρόταση για τερματισμό της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στην ΕΕ.

Μανιφέστο 14 σελίδων από το ΕΛΚ

Στο 14σέλιδο σχέδιο του μανιφέστου αυτού, το οποίο ήρθε σε γνώση της εφημερίδας Μιλιέτ, οι Χριστιανοδημοκράτες τονίζουν την ανάγκη επέκτασης της ΕΕ στα Βαλκάνια, την Ουκρανία, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, αλλά εφιστούν την προσοχή στην ανάγκη να τερματιστούν οι διαπραγματεύσεις για πλήρη ένταξη με την Τουρκία.

Το μανιφέστο συντάχθηκε από τον Θανάση Μπακόλα, πρώην προσωπάρχη του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και νυν γενικό γραμματέα του ΕΛΚ, και από τον πρόεδρο του ΕΛΚ Manfred Weber, Γερμανό Χριστιανοκοινωνιστή (CSU).

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στο κόμμα, το άρθρο για την Τουρκία υποστήριξαν μέλη από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιρλανδία, τη Φινλανδία και το Λουξεμβούργο και γράφτηκε με σκοπό να προσελκύσει τους ψηφοφόρους των ξενοφοβικών ακροδεξιών κομμάτων που βρίσκονται σε άνοδο στην Ευρώπη, αναφέρει η Μιλιέτ. Τα εν λόγω μέλη του ΕΛΚ υποστήριξαν ότι πρέπει να προταθεί στην Άγκυρα, η οποία αντιτίθεται στην ιδέα της προνομιακής εταιρικής σχέσης, μια συμφωνία που να περιέχει τη λέξη “φιλία”, καθώς και ότι η Τουρκία δεν πρέπει να καταστεί ποτέ πλήρες μέλος της ΕΕ.

Το προεκλογικό μανιφέστο, το οποίο υποστηρίζεται από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Von der Leyen και τον Μαργαρίτη Σχοινά, τον Έλληνα Επίτροπο για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, δεν είναι άμεσα αντι-τουρκικό, υποστηρίζουν παρατηρητές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισημαίνοντας ότι συντάχθηκε με στόχο την καταπολέμηση των ακροδεξιών ξενοφοβικών κομμάτων, τα οποία βρίσκονται σε άνοδο σε ορισμένες χώρες και απειλούν το ΕΛΚ.

Ωστόσο, σημειώνει η Μιλιέτ, η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν περιλαμβάνεται καν στην ημερήσια διάταξη.

«Το ΕΛΚ προσπαθεί στην πραγματικότητα να σώσει τα προσχήματα. Το ΕΛΚ μετατοπίζεται προς μια λαϊκιστική γραμμή, όχι όμως απαραίτητα και προς μια δημοφιλή γραμμή», προστίθεται στο άρθρο.

τουρκικά ΜΜΕΕΛΚΕυρωεκλογέςειδήσεις τώραευρωεκλογές 2024Τουρκία