Κόσμος|24.02.2024 19:21

Η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης μπαίνει στο ράφι

Μαρία Ζαχαράκη

Το μεγαλόπνοο σχέδιο, η Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης, που προωθούσε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ως το έργο που θα του εξασφάλιζε την αιώνια υστεροφημία, δεν παίρνει άδεια κατασκευής από τη δικαστική εξουσία.

Ανεπανόρθωτες ζημιές

Τουρκικό δικαστήριο έκανε δεκτή την καταγγελία του δήμου της Κωνσταντινούπολης για τη μη κατασκευή της Διώρυγας Κωνσταντινούπολης, υποστηρίζοντας ότι θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες ζημιές σε γεωργικές εκτάσεις, δάση και λεκάνες απορροής υδάτων και θα επιδεινώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση. Το δικαστήριο δέχτηκε ότι η διάνοιξη της γης στην ανατ. Θράκη για την κατασκευή του καναλιού θα κατέστρεφε τη φύση και τους υδάτινους πόρους. Το υπουργείο ωστόσο μπορεί να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Ο Ερντογάν, ο οποίος έχει αποκαλέσει τη διώρυγα των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων "τρελό" σχέδιο, οραματίζονταν να αποτελέσει την εναλλακτική λύση των Στενών του Βοσπόρου.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που αντιτίθετο σθεναρά στο έργο, χαρακτηρίζοντάς το "αυτοκτονία", δήλωσε περιχαρής ότι «ο λαός της Κωνσταντινούπολης αντιτάχθηκε και τα σχέδια της Διώρυγας της Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν».

ΚωνσταντινούποληΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΕκρέμ Ιμάμογλουειδήσεις τώρα