Κόσμος|25.02.2024 07:05

Οδοιπορικό του Reuters στην πλημμυρισμένη λίμνη Κάρλα

Newsroom

Εκτενές δημοσίευμα για την κακοκαιρία Daniel και τη Λίμνη Κάρλα έχει το διεθνές πρακτορείο Reuters με τον τίτλο «η πλημμυρισμένη ελληνική λίμνη, προειδοποίηση για τους Ευρωπαίους αγρότες που μάχονται απέναντι στην κλιματική αλλαγή».

Χιλιάδες στρέμματα κάτω από το νερό

Το Reuters μήνες μετά την καταστροφή μιλά με αγρότες και κατοίκους. Όπως τον αγρότη Μπάμπη Ευαγγελινό, ο οποίος με ένα μικρό σκάφος δείχνει πως η γη που κάποτε καλλιεργούσε είναι πλέον βυθισμένη κάτω από το νερό.

Πέντε μήνες μετά, μεγάλο μέρος της περιοχής - και πολύς ακριβός εξοπλισμός - παραμένει κάτω από το νερό. «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα έπρεπε να μπω σε μια βάρκα για να πάω να δω τη γη μου», είπε ο Ευαγγελινό στο Reuters. «Οι κόποι μιας ζωής καταστράφηκαν, έφυγαν σε τρεις, τέσσερις μέρες βροχής» προσθέτει.

Οι κακοκαιρίες Daniel και Elias είχαν ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν περίπου 35.000 στρέμματα κοντά στη λίμνη Κάρλα στον θεσσαλικό κάμπου, που αντιπροσωπεύει το 25% της αγροτικής παραγωγής της Ελλάδας και το 5% του ΑΕΠ. Περίπου 30.000 αγρότες επλήγησαν σε όλη την επαρχία, προσθέτει το Reuters.

Όπως συμπληρώνεται στο δημοσίευμα, η Ελλάδα έχει πληγεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, με το Reuters να κάνει αναφορά στις καταστροφικές πλημμύρες και τις φωτιές του καλοκαιριού, σημειώνοντας ότι εγείρονται ερωτήματα σχετικά με την ικανότητα της μεσογειακής χώρας να αντιμετωπίσει ένα όλο και πιο ασταθές κλίμα.Το Reuters αναφέρει ακόμα ότι είναι επίσης μία προειδοποίηση για το τι μπορεί να αντιμετωπίσουν στο μέλλον άλλες χώρες βορειότερα.

βροχήΘεσσαλίακακοκαιρία Danielειδήσεις τώραReuters