Κόσμος|26.02.2024 17:26

Δεν αποκλείει ο Ερντογάν την επανένταξη στο πρόγραμμα των F-35

Μαρία Ζαχαράκη

«Χαραμάδα» για επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των αμερικανικών μαχητικών F-35 άφησε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους, τους οποίους κέρασε για τα 70ά γενέθλιά του.

Απαντώντας στο ερώτημα, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα από εδώ και πέρα για την προσφορά, αλλά και την παράδοση των F-16, αλλά και αν γίνονται συζητήσεις για την επιστροφή της Τουρκίας στο σχέδιο F-35, μετά και την επίσκεψη Αμερικανών γερουσιαστών στην Άγκυρα την προηγούμενη εβδομάδα, ο Τούρκος πρόεδρος απάντησε:

«Σε αυτό το θέμα, τα άμεσα σχέδιά μας και το πρόγραμμά μας είναι τώρα κλειδωμένα στα F-16, πέρα από τα F-35. Τόσο το Κογκρέσο όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων… Στις συνομιλίες μας με τους γερουσιαστές που μας επισκέφτηκαν, συζητήσαμε περισσότερο ποια βήματα μπορούμε να κάνουμε όσον αφορά τα F-16. Εκτός αυτού, οι συνεργάτες μας συναντώνται με τους ομολόγους τους. Στις συναντήσεις τόσο του υπουργού Εξωτερικών μου όσο και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, επιμένουμε σε αυτό το θέμα, το παρακολουθούμε», είπε.

«O Πούτιν θα έρθει σύντομα»

Όσον αφορά την αναβληθείσα επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Τουρκία, σε ερώτηση, αν ορίστηκε σήμερα στην κουβέντα που είχαν με αφορμή τα γενέθλια Ερντογάν η νέα ημερομηνία, ο Τούρκος ηγέτης απάντησε ότι θα γίνει σύντομα, αλλά δεν προσδιόρισε το πότε.

«Έκανε μια δήλωση ότι θα πραγματοποιήσει την επίσκεψη σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη θέση της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή και εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για τη συνέχιση των μεταξύ μας σχέσεων», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν.

ειδήσεις τώραΤουρκίαF-35Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΒλαντίμιρ ΠούτινF-16