Κόσμος|01.03.2024 09:00

Σήμερα η κηδεία του Αλεξέι Ναβάλνι στη Μόσχα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo
AP Photo

Σήμερα, 1η Μαρτίου στις 13:00, θα γίνει η νεκρώσιμη ακολουθία και η ταφή του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, στη Μόσχα και συγκεκριμένα στην Εκκλησία της Εικόνας της Μητέρας του Θεού στην περιοχή Μαρίινο.

Ο Ναβάλνι θα ταφεί στη συνέχεια στο κοιμητήριο Μπορισόφσκογε, το οποίο βρίσκεται στην άλλη πλευρά του ποταμού Μόσχοβα προς τον νότο.

Οι ακολουθίες αυτές, των οποίων προΐσταται ένας ιερέας με τη συνοδεία χορωδίας, επιτρέπουν συνήθως στον κόσμο να περάσει δίπλα από το ανοικτό φέρετρο του νεκρού για να τον αποχαιρετήσει. Η ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία που επελέγη είναι ένα επιβλητικό λευκό κτίριο με πέντε τρούλους σε ένα προάστιο της νοτιοανατολικής Μόσχας.

Αναμένεται πλήθος κόσμου στην κηδεία 

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς οι αρχές θα διασφαλίσουν τον έλεγχο του πλήθους, κρίνοντας όμως από προηγούμενες συγκεντρώσεις υποστηρικτών του Ναβάλνι,  είναι πολύ πιθανό να υπάρξει ισχυρή αστυνομική παρουσία και οι αρχές να διαλύσουν οτιδήποτε θεωρήσουν πως θα μοιάζει με πολιτική διαδήλωση βάσει των νόμων κατά των διαδηλώσεων.

Η μητέρα του κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα τις αρχές ότι προσπάθησαν να την εκβιάσουν με την πραγματοποίηση ιδιωτικής κηδείας για τον γιο της παρακρατώντας αρχικά τη σορό του, ισχυρισμό τον οποίο το Κρεμλίνο χαρακτήρισε παράλογο.

Συνεργάτες του Ναβάλνι αναζητούσαν αίθουσα για να χωρέσει τους υποστηρικτές του σε μια αποχαιρετιστήρια τελετή, όμως δήλωσαν ότι έλαβαν αρνήσεις από παντού.

«Αρχικά σχεδιάζαμε να πραγματοποιηθεί η αποχαιρετιστήρια τελετή και η κηδεία στις 29 Φεβρουαρίου. Γρήγορα κατέστη σαφές πως δεν υπήρχε ούτε ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να σκάψει έναν τάφο μέχρι την 29η Φεβρουαρίου», έγραψε στο X ο Ιβάν Ζντάνοφ, συνεργάτης του Ναβάλνι.

Η εκκλησία στην οποία θα τελεστεί η κηδεία του Ναβάλνι είναι υπέρμαχη του πολέμου της Ουκρανίας

Ενδιαφέρον έχει πως ο Αλεξέι Ναβάλνι είχε καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία ως μια παρανοϊκή επιχείρηση που στηρίχθηκε στα ψέματα. Ωστόσο η εκκλησία, στην οποία έχει ανακοινωθεί ότι θα γίνει η κηδεία του, έχει κάνει χορηγίες στον ρωσικό στρατό και έχει διαφημίσει με ενθουσιασμό την υποστήριξη της στον πόλεμο.

Ο κύριος ιερέας της εκκλησίας, ο Ανατόλι Ραντιόνοφ 70 ετών, σύμφωνα με το βιογραφικό του στο διαδίκτυο, υπηρέτησε ως λοχαγός στον Σοβιετικό στρατό. Δεν είναι σαφές αν ο ίδιος ο Ραντιόνοφ θα τελέσει τη νεκρώσιμο ακολουθία για τον Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι έχει μιλήσει αρκετές φορές για την θρησκευτική του πίστη και σε μια από τις τελευταίες του νόμιμες μάχες μέσα από την φυλακή διεκδικούσε το δικαίωμα να έχει μια Βίβλο και ένα βιβλίο με ψαλμούς στο κελί του.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι άθεοι, εγώ ο ίδιος ήμουν μαχητικός άθεος. Αλλά τώρα είμαι πιστός και αυτό με βοηθάει γιατί όλα γίνονται πιο εύκολα», δήλωσε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας της δίκης του 2021.

«Σκέφτομαι λιγότερο, έχω λιγότερα διλήμματα - υπάρχει ένα βιβλίο (η Αγία Γραφή) που αναφέρει με σαφήνεια τι πρέπει να γίνει σε κάθε κατάσταση. Δεν είναι πάντα εύκολο να το ακολουθήσω, αλλά σε γενικές γραμμές, προσπαθώ».

Καμία απόδειξη ακόμα για τα αίτια θανάτου - Είναι φυσικά, γράφει το πιστοποιητικό 

Ο Ναβάλνι, 47 ετών, πέθανε σε σωφρονιστική αποικία στην Αρκτική, στις 16 Φεβρουαρίου. Οι συνεργάτες του κατηγορούν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι έβαλε να τον δολοφονήσουν επειδή ο Ρώσος ηγέτης φέρεται να μην μπορούσε να ανεχθεί τη σκέψη ότι ο Ναβάλνι θα αφηνόταν ελεύθερος σε μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων.

Δεν έχουν δημοσιοποιήσει αποδείξεις για να υποστηρίξουν αυτήν την κατηγορία, όμως έχουν υποσχεθεί να ανακαλύψουν πώς δολοφονήθηκε και από ποιον.

Το Κρεμλίνο αρνείται ανάμιξη του κράτους στον θάνατό του και είπε πως δεν γνωρίζει σχετικά με οποιαδήποτε συμφωνία για απελευθέρωση του Ναβάλνι πριν από τον θάνατό του.

Το πιστοποιητικό θανάτου του Ναβάλνι, σύμφωνα με υποστηρικτές, αναφέρει ότι πέθανε από φυσικά αίτια.

ΜόσχακηδείαΡωσίαειδήσεις τώραΑλεξέι Ναβάλνι