Κόσμος|01.03.2024 15:51

Συνάντηση Ερντογάν με Βούλγαρο πρόεδρο: Αμυντική και ενεργειακή συνεργασία στο «μενού»

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ στο περιθώριο του Φόρουμ Διπλωματίας της Αττάλειας στην Τουρκία. Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Βουλγαρίας και οι τελευταίες εξελίξεις στις συγκρούσεις Ουκρανίας-Ρωσίας και Ισραήλ-Παλαιστίνης.

Εκφράζοντας τη σημασία της αύξησης της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Βουλγαρίας, ιδίως στους τομείς της αμυντικής βιομηχανίας και της ενέργειας, και της ανάπτυξης των σχέσεων και σε άλλους τομείς, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη Βουλγαρία στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω αυτοκινητοδρόμου, στην ανταλλαγή εμπειριών και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τι συζητήθηκε 

Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι θέτει ως προτεραιότητα την αποτροπή της εξάπλωσης των συγκρούσεων μεταξύ Ουκρανίας-Ρωσίας και Ισραήλ-Παλαιστίνης στην περιοχή και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση των ζητημάτων μέσω του διαλόγου και της ειρήνης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο διοικητής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών (MIT) Ιμπραχίμ Καλίν, ο διευθυντής Επικοινωνίας της προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν και ο επικεφαλής Σύμβουλος για την Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική του Τούρκου προέδρου Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.  

ΤουρκίαΠαλαιστίνηειδήσεις τώραΡωσίαΙμπραχίμ ΚαλίνΙσραήλΒουλγαρίαΧακάν ΦιντάνΟυκρανίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν