Κόσμος|02.03.2024 15:08

Κραυγή για να σωθεί το σπίτι της Έλενας Βενιζέλου στην Πρίγκηπο

Μαρία Ζαχαράκη

Έκκληση να σωθεί το ιστορικό αρχοντικό της συζύγου του Ελευθερίου Βενιζέλου, Έλενας, στα Πριγκηπόνησα της Κωνσταντινούπολης, απευθύνει ο λέκτορας του Πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Μιμάρ Σινάν και γείτονας της οικογένειας στην Πρίγκηπο, Κορχάν Γκιουμούς.

Η Έλενα Βενιζέλου, σύζυγος του Ελευθέριου Βενιζέλου κι εγγονή ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους της Κωνσταντινούπολης πριν το ‘22, του Σκυλίτση-Στεφάνοβικ, περνούσε πολλά από τα καλοκαίρια της στο νησί της Πριγκήπου στην έπαυλη του παππού της, που σήμερα στέκει εντελώς εγκαταλελειμμένη και ερειπωμένη.

Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της Πριγκήπου, το θρυλικό αρχοντικό της οικογένειας Σκυλίτση με τον εξαιρετικό διάκοσμο στα ταβάνια, τους πίνακες ζωγραφικής σε όλους τους τοίχους και το κλειστό δωμάτιο με τα εκθαμβωτικά αντικείμενα, κρύσταλλα, καθρέφτες, βάζα και γλυπτά, λεηλατείται κάθε μέρα, καταγγέλλει ο Τούρκος καθηγητής, που καλεί το δήμαρχο να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά των νησιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το σπίτι στην Πρίγκηπο ανήκε στην Έλενα Βενιζέλου μέχρι τον θάνατό της το 1959. Έπειτα φέρεται να κληρονομήθηκε από το νοσοκομείο που ίδρυσε η Έλενα Βενιζέλου στην Αθήνα.

ΤουρκίασπίτιΕλευθέριος Βενιζέλοςειδήσεις τώραΚωνσταντινούπολη