Κόσμος|04.03.2024 21:00

«Σκανδιναβική απάντηση»: Μεγάλη άσκηση του NATO κοντά στη Ρωσία

Newsroom

Μια πρώτη στο είδος της άσκηση στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες από 13 χώρες ξεκίνησε στη βόρεια Νορβηγία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία, καθώς η περιοχή ετοιμάζεται να γίνει πλήρως έδαφος του ΝΑΤΟ εντός ημερών.

Πόσο θα διαρκέσει η άσκηση

Η κοινή αμυντική άσκηση, η οποία διαρκεί έως τις 14 Μαρτίου, ήταν προηγουμένως γνωστή ως Cold Response και διεξαγόταν στη βόρεια Νορβηγία, ιδρυτικό μέλος του ΝΑΤΟ, κάθε δύο χρόνια. Σε αναγνώριση της πρόσφατης ένταξης της Φινλανδίας στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, και με τη Σουηδία να αναμένεται να ενταχθεί άμεσα, φέτος ονομάζεται για πρώτη φορά Nordic Response.

Η εκπαιδευτική άσκηση σε αέρα, ξηρά και θάλασσα -στην οποία θα συμμετέχουν επίσης στρατιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, τις Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και τον Καναδά- θα περιλαμβάνει μια διασυνοριακή άσκηση επιχειρήσεων στον Αρκτικό Κύκλο.

Ο νορβηγικός στρατός δήλωσε ότι η άσκηση έχει σκοπό να επιδείξει «ένα μοναδικό επίπεδο συνεργασίας και διαλειτουργικότητας καθώς διασχίζουν τα σύνορα σε ξηρά, θάλασσα και αέρα».

Χιλιάδες στρατιώτες

Η Nordic Response αποτελεί μέρος μιας συνεχιζόμενης σειράς ασκήσεων του ΝΑΤΟ, Steadfast Defender, στην οποία συμμετέχουν 90.000 στρατιώτες. Είναι επίσης στενά ευθυγραμμισμένη με τη ναυτική άσκηση Joint Warrior υπό την ηγεσία του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία διεξήχθη μεταξύ της Σκωτίας, της Νορβηγίας και της Ισλανδίας την περασμένη εβδομάδα.

Στην τελευταία άσκηση, η οποία ξεκίνησε την Κυριακή, συμμετέχουν περισσότερα από 50 υποβρύχια, φρεγάτες, κορβέτες, αεροπλανοφόρα και αμφίβια σκάφη στη θάλασσα, πάνω από 100 πολεμικά αεροσκάφη, αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης και μεταγωγικά αεροσκάφη, καθώς και χιλιάδες στρατιώτες στο έδαφος που χρησιμοποιούν συστήματα πυροβολικού, άρματα μάχης και ερπυστριοφόρα οχήματα.

Το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας θα επικεντρωθεί στη βόρεια κομητεία Troms και στα δυτικά της κομητείας Finnmark στη Νορβηγία, αλλά θα υπάρξει επίσης θαλάσσια δραστηριότητα κατά μήκος των ακτών της βόρειας χώρας και ασκήσεις πέρα από τα σύνορα στη βόρεια Φινλανδία και τη Σουηδία.

Νορβηγίαστρατιωτική άσκησηειδήσεις τώραΝΑΤΟ