Κόσμος|06.03.2024 22:35

Ναβάλνι: Στο φως αδημοσίευτη συνέντευξη - «Ο θάνατός μου δεν θα αλλάξει τίποτα»

Newsroom

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, ο ηγέτης της ρωσικής αντιπολίτευσης που πέθανε στη φυλακή τον περασμένο μήνα, το 2020 είχε εκφράσει την άποψη πως ο θάνατός του δεν θα αλλάξει «τίποτα» και ότι άλλοι άνθρωποι θα βρεθούν στη θέση του. Αυτή του η δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη.

«Αν με σκοτώσουν δεν θα αλλάξει τίποτα», είχε πει ο Ναβάλνι στον Ζακ Μάιρε, τότε μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, τον Δεκέμβριο του 2020, μιλώντας στα αγγλικά.

Στη συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη γαλλική εφημερίδα Liberation και τον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό LCI, ο Ναβάλνι είχε δηλώσει ότι η ομάδα του ήξερε τι έπρεπε να κάνει, αν και είχε παραδεχθεί ότι τα πράγματα θα ήταν πιο «δύσκολα» χωρίς αυτόν.

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση μου»

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι έτοιμοι να πάρουν τη θέση μου», είχε δηλώσει, προσθέτοντας πως «υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι που δεν θέλουν να ζουν σε μια χώρα όπου όλη η εξουσία βρίσκεται μόνο στα χέρια ενός (ανθρώπου)».

«Δεν έχει να κάνει με μένα. Πρόκειται για τους ανθρώπους που εκπροσωπώ ή προσπαθώ να εκπροσωπήσω».

Ο Μάιρε έδωσε στη δημοσιότητα τη βιντεοσκοπημένη συνέντευξη με τη σύμφωνη γνώμη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο Ναβάλνι είχε παραχωρήσει συνέντευξη στον Maire στις 17 Δεκεμβρίου 2020 στο Βερολίνο, πριν την επιστροφή του στη Ρωσία μετά τη θεραπεία για τη δηλητηρίαση με Novichok, για την οποία κατηγορούσε το Κρεμλίνο.

Επιστρέφοντας στη Ρωσία τον Ιανουάριο του 2021 είχε συλληφθεί στο αεροδρόμιο και φυλακίστηκε. Στις 16 Φεβρουαρίου οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Ναβάλνι πέθανε ξαφνικά σε φυλακή στην Αρκτική. Οι υποστηρικτές του λένε ότι ο 47χρονος δολοφονήθηκε, πιθανότατα με τον ίδιο νευροπαραλυτικό παράγοντα.

«Ξέρουν πώς να λειτουργούν χωρίς εμένα»

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος Μάιρε υπήρξε εισηγητής στην έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι.

«Ξέρουν πώς να λειτουργούν χωρίς εμένα, επειδή στην πραγματικότητα περνούσα πολύ χρόνο κάθε χρόνο στη φυλακή, οπότε έχουν συνηθίσει να εργάζονται χωρίς εμένα», είχε πει επίσης ο Ναβάλνι για την ομάδα του.

«Αλλά φυσικά θα είναι πιο δύσκολο. Δεν θα είναι ζωτικής σημασίας. Η οργάνωση θα διατηρηθεί και θα λειτουργήσει, αλλά φυσικά θα ήταν πιο δύσκολο όσον αφορά το ηθικό και τα κίνητρα», είχε προσθέσει.

«Υπάρχουν άλλα πρόσωπα που μπορούν να ηγηθούν», είχε επισημάνει στο τέλος.

Αλεξέι ΝαβάλνιΒλαντίμιρ Πούτινειδήσεις τώραΡωσία