Κόσμος|10.03.2024 12:31

Η Γάζα ένα βήμα πριν τον λιμό, η Γαλλία παίρνει μία ιστορική απόφαση, οι φοιτητές στους δρόμους των ελληνικών πόλεων: Η εβδομάδα σε φωτογραφίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(Associated Press)
(Associated Press)
(InTime Photos)
(Associated Press)
(Associated Press)

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ξεχωρίσαμε την εβδομάδα που μάς πέρασε. 

Γάζα, 03/03

Ο 10χρονος Παλαιστίνιος Yazan al-Kafarna, που γεννήθηκε με εγκεφαλική παράλυση, σε νοσοκομείο της Ράφα, στη Γάζα. Ο Yazan πέθανε την επόμενη μέρα, από ασιτεία. Οι συνθήκες νοσηλείας και ο τραγικός θάνατος του 10χρονου αποτελούν «κανονικότητα» για χιλιάδες Παλαιστίνιους στη Γάζα, που είναι ένα βήμα πριν από τον λιμό αφού, οι δυνάμεις του Ισραήλ, παρεμποδίζουν «συστηματικά» (σύμφωνα με τον ΟΗΕ) την πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας στους άμαχους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα. (Associated Press)

Παρίσι, 04/03

Η Γαλλία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιστά την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα. Στιγμιότυπο από την ομιλία του πρωθυπουργού της χώρας, Gabriel Attal, κατά τη συνεδρίαση των δύο σωμάτων του γαλλικού κοινοβουλίου, στις Βερσαλλίες. (Associated Press)

Οδησσός, 06/03

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι υποδέχεται εγκάρδια τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Οδησσό. Ο έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε στην πόλη της Ουκρανίας για να παραστεί σε έκτακτη επίσκεψη. Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη χώρα και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Ζελένσκι δεν είχε ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας. Λίγες ώρες μετά την έλευση Μητσοτάκη στην πόλη, σημειώθηκε έκρηξη στην  αυτοκινητοπομπή Ζελένσκι και πολύ κοντά στην ελληνική αποστολή. Την επόμενη μέρα, από το Βουκουρέστι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε σε δημοσιογράφους την εμπειρία του από τη ρωσική πυραυλική επίθεση. «Όλοι μας ανησυχήσαμε. Αν σκεφτείτε ότι ήμασταν σε ανοιχτό χώρο, χωρίς τη δυνατότητα να καλυφθούμε οπουδήποτε, ήταν κάτι πολύ άγριο» είπε, σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Βατικανό, 06/03

Εμφανώς καταπονημένος μετά και την περιπέτεια που πέρασε τον Φεβρουάριο όταν βρέθηκε θετικός στη γρίπη, ο Πάπας Φραγκίσκος αποχωρεί από την πλατεία του Αγίου Πέτρου μετά το τέλος της εβδομαδιαίας γενικής ακρόασης. (Associated Press)

Κάνσας, 06/03

Το σούρουπο μίας από τις ασυνήθιστα ζεστές μέρες που έφερε η κλιματική κρίση, ψαράδες  κάθονται, με τα καλάμια τους, στη λίμνη Shawnee, περιμένοντας κάτι να «τσιμπήσει». (Associated Press)

Βαρσοβία, 06/03

Πολωνοί αγρότες και κτηνοτρόφοι στους δρόμους της πρωτεύουσας της Πολωνίας πραγματοποιούν πορεία διαμαρτυρίας με αίτημα το κλείσιμο των συνόρων της χώρας με την Ουκρανία, για τις εισαγωγές τροφίμων και την άσκηση πίεσης στην ΕΕ για αλλαγές στην κλιματική και αγροτική της πολιτική. (Associated Press)

Μόσχα, 07/03

Η ζωή στη Μόσχα συνεχίζεται κανονικά, παρά τον πόλεμο της χώρας με την Ουκρανία, που μαίνεται. Αυτή την εβδομάδα έλαβε χώρα η Εβδομάδα Μόδα της πόλης. Στη φωτογραφία, μοντέλα περπατούν στο catwalk του brand από την Ινδία, Geisha Designs. (Associated Press)

Θεσσαλονίκη, 07/03

Το κέντρο της Θεσσαλονίκης γέμισε ψησταριές, στο καθιερωμένο, τις τελευταίες χρονιές, «ραντεβού» στη Βασιλέως Ηρακλείου, όπου το κέφι «χτύπησε κόκκινο» από χιλιάδες κατοίκους και επισκέπτες που θέλησαν να γιορτάσουν το έθιμο της Τσικνοπέμπτης. (InTime Photos)

Αθήνα, 08/03

«Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια» φώναξαν οι φοιτητές στο μεγάλο συλλαλητήριο της Αθήνας, την ημέρα ψήφισης του σχετικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τους ίδιους τους φοιτητές, το νομοσχέδιο Πιερρακάκη, «διαλύει τις σπουδές, το μέλλον και τη Δημόσια Παιδεία». Η νέα γενιά πάνω από δύο μήνες τώρα, βρίσκεται στους δρόμους, διαδηλώνοντας την αντίθεσή της στο νομοσχέδιο, καθώς θεωρεί ότι ο τελικός στόχος είναι η εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι η στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και των νέων. Δίπλα τους στάθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, οι διοικήσεις των δημόσιων πανεπιστημίων καθώς και το διδακτικό προσωπικό. (InTime Photos)

Λαχόρη, 08/03

Υποστηρίκτριες του ισλαμισιτκού κόμματος Jamaa-e-Islami στο Πακιστάν, εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στις γυναίκες της Γάζας, συμμετέχοντας σε πορεία για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. (Associated Press)

Πάπας Φραγκίσκοςιδιωτικά πανεπιστήμιαΓαλλίαΟυκρανίαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΛωρίδα της ΓάζαςλιμόςΜόσχααμβλώσειςφοιτητέςΡωσίαΒολοντιμίρ ΖελένσκιΤσικνοπέμπτηειδήσεις τώρα