Κόσμος|08.03.2024 22:27

Νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο σε μονή στην Κύπρο: Οι δακρυσμένες εικόνες και τα «θαύματα»

Newsroom

Αρνούνται τις κατηγορίες οι δύο μοναχοί της Ιεράς Μονής Οσίου Αβακκούμ στην Κύπρο που κατηγορούνται μεταξύ άλλων ότι εξαπατούσαν πιστούς, υφαρπάζοντας τους χρήματα. 

Οι δύο μοναχοί υποστηρίζουν ότι πίσω από τις καταγγελίες βρίσκεται ένας Μητροπολίτης που τους επιβουλεύεται. «Οι κληρικοί αρνούνται κατηγορηματικά την διάπραξη οποιονδήποτε εκκλησιαστικών ή ποινικών αδικημάτων και υπέβαλαν αίτημα σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, όπως κλητεύτουν σε ακρόαση και να εμφανιστούν αυτοπροσώπως σε ακροαματική διαδικασία», ανέφερε ο δικηγόρος του.

Οι κατηγορούμενοι διέδιδαν ότι στο μοναστήρι τους συνέβαιναν θαύματα, ποζάροντας δίπλα σε άτομα, που έλεγαν πως θεραπεύτηκαν από ανίατες ασθένειες, όπως σκλήρυνση κατά πλάκας. Μέσα σε λίγα χρόνια οι δωρεές στο μοναστήρι αυξήθηκαν, με τους δύο κληρικούς, που κατηγορούνται ότι έβαζαν χέρι στο ταμείο να αγοράζουν σπίτια στην Κύπρο και στον Πειραιά.

Οι πρώτες υποψίες κινήθηκαν όταν εντοπίστηκε ένας κρυμμένος μηχανισμός πίσω από εικόνα, που όπως έλεγαν οι μοναχοί και πίστευαν ορισμένοι από τους πιστούς δάκρυζε.

Αρχικά  υπογράψαν δήλωση παραδοχής με την οποία ζητούσαν τον αποσχηματισμό τους. Ωστόσο, χθες οι δικηγόροι τους, με ανακοίνωση τους ανέφεραν πως οι υπογραφές ανακαλούνται.

«Απαίτησαν από την Ιερά Σύνοδο, όπως προχωρήσουν και εφαρμόσουν πιστά τους κανόνες της εκκλησιαστικής ποινικής διαδικασίας αφού οι προαναφερόμενοι κληρικοί αρνούνται κατηγορηματικά την εμπλοκή τους σε οποιαδήποτε αδικήματα», σημειώνουν οι δικηγόροι των κατηγορούμενων μοναχών και προσθέτουν πως η καθαίρεση τους χωρίς να προηγηθεί η δέουσα έρευνα και ακροαματική διαδικασία, αντιβαίνει τους Κανονισμούς και τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου.

«Είδαν χρήματα και τους ζήλεψαν»

Πρόσωπο από τον κύκλο των μοναχών υποστήριξε ότι τους ζήλευαν κι ότι ο ίδιος ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε θαύματα. «Κοντά του γινόντουσαν θαύματα, τα έχω βιώσει προσωπικά, ήμουν μπροστά όταν η εικόνα μυρόβλυζε, έχω δει τον σταυρό να στάζει μύρο, έχουν θεραπευτεί άνθρωποι, έχω δει σταυρό να στέκεται επάνω σε άνθρωπο. Σε εμένα ο σταυρός έχει σταθεί 3 φορές παραβιάζοντας τους νόμους της βαρύτητας», περιέγραψε. 

Ο ίδιος επέμεινε ότι υπάρχουν οικονομικά κίνητρα πίσω από τις καταγγελίες, λέγοντας  πως «είδαν ότι στο μοναστήρι μαζεύονται κάποια χρήματα και ζήλεψαν. Ο μητροπολίτης έβαλε έναν δικό του άνθρωπο ως μοναχό μέσα στο μοναστήρι ο οποίος βιντεοσκοπούσε παράνομα και στη συνέχεια μόνταραν τα βίντεο».

Τέλος, διέψευδε ότι οι μοναχοί βιντεοσκοπούσαν ερωτικές περιπτύξεις τους, όπως είχε γραφτεί, ισχυριζόμενος πως «υπάρχουν κάποιες συνομιλίες, κάποια λόγια τα οποία όμως έχουν μοντάρει και αυτό το υλικό είναι παράνομα τραβηγμένο».

ειδήσεις τώρααπάτημοναστήριθαύμαΚύπροςεικόνες