Κόσμος|12.03.2024 12:09

Άλπεις: Δραματικά πλάνα από το σημείο που έχασαν τη ζωή τους οι 5 σκιέρ

Newsroom

Σε νέα δραματικά πλάνα φαίνεται η αυτοσχέδια σπηλιά από χιόνι που προσπάθησαν να φτιάξουν στις Άλπεις οι σκιέρ που σκοτώθηκαν εν μέσω θύελλας.

Οι σκιέρ, που ήταν μέλη της ίδιας οικογένειας, εξαφανίστηκαν το Σάββατο σε μονοπάτι κοντά στο βουνό Μάτερχορν που εκτείνεται στα σύνορα μεταξύ Ελβετίας και Ιταλίας. Σε βίντεο από ελικόπτερο φαίνονται ίχνη πάνω σε πυκνό χιόνι και ένα ύψωμα στο κέντρο, σε κάτι που φαίνεται να είναι μία σπηλιά.

Οι διασώστες δήλωσαν ότι οι πέντε επιχείρησαν να χτίσουν σπηλιά για να προστατευτούν, αλλά τελικά έχασαν τις αισθήσεις τους και πέθαναν, όπως μεταδίδει η DailyMail.

Ξεκίνησαν παρά τις κακές συνθήκες

Η ομάδα ξεκίνησε από το Ζερμάτ το πρωί του Σαββάτου με στόχο να φτάσει στην πόλη Αρόλα, κοντά στο βουνό Μάτερχορν. Παρά τις προγνώσεις για κακές καιρικές συνθήκες οι σκιέρ αποφάσισαν να κάνουν τη διαδρομή αλλά πιάστηκε από ισχυρή χιονοκαιταιγίδα που τους άφησε αποκλεισμένους σε υψόμετρο περίπου 3.500 μέτρων.

Ένα μέλος της ομάδας έστειλε σήμα κινδύνου στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης γύρω στις 17:00 του Σαββάτου, σύμφωνα με τις Αρχές, αλλά τα ελικόπτερα και οι ομάδες διάσωσης δεν μπόρεσαν να αναπτυχθούν έγκαιρα, λόγω της σφοδρότητας της καταιγίδας.

Θα πέθαιναν σε δυο λεπτά 

Ο Christian Varone, επικεφαλής της αστυνομίας του καντονιού Βαλέ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα σωστικά συνεργεία έκαναν τα πάντα για να προσπαθήσουν να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους σκιέρ, αλλά αντιμετώπισαν φρικτές συνθήκες.

«Προσπαθούσαμε το ακατόρθωτο», είπε, προσθέτοντας ότι η αποστολή είχε ωθήσει τις προσπάθειές της «στα πιο ακραία όρια», αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω για να αποφύγουν «να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή των διασωστών».

Είπε ότι υπήρχαν «πολύ ισχυροί άνεμοι, βαρύ χιόνι, υψηλός κίνδυνος χιονοστιβάδας και μηδενική ορατότητα» που θα άφηναν τους διασώστες «νεκρούς σε δύο λεπτά».

«Μερικές φορές πρέπει να ''υποκλιθείς'' μπροστά στη φύση».

σκιέρσκιειδήσεις τώραΆλπεις