Κόσμος|15.03.2024 13:12

Αμερικανός πρέσβης στην Τουρκία: «Είναι πάντα σημαντική - Δύσκολο να επιτευχθεί λύση στη Γάζα»

Μαρία Ζαχαράκη

Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ και την τουρκική εξωτερική πολιτική, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα Τζεφ Φλέικ μιλώντας στο (αμερικανικό) MSNBC δήλωσε ότι: «Είναι δύσκολο να επιτευχθεί λύση στη Γάζα χωρίς περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο».

Σχετικά με την πώληση των F-16, ο Φλέικ είπε: «Το Κογκρέσο ενέκρινε αμέσως την πώληση F-16 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, κάτι που είναι σημαντικό για την Τουρκία να παραμείνει διαλειτουργική. Έχουν τον μεγαλύτερο στρατό και τη μεγαλύτερη αεροπορία στο ΝΑΤΟ μετά από μας».

Μιλώντας στο (αμερικανικό) MSNBC, ο Φλέικ σχολίασε τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, τη θέση της στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη στάση της στις επιθέσεις του Ισραήλ στη Γάζα. Ο Φλέικ είπε: «Υπάρχει ένας πόλεμος στην Ουκρανία στα βόρεια, ένας πόλεμος στη Γάζα στο νότο, και η Τουρκία βρίσκεται ακριβώς στη μέση. Ως χώρα που είναι κατά 97% μουσουλμάνοι, έχουν προφανώς μια βαθιά συγγένεια με τους Παλαιστίνιους. Γι' αυτό είναι πολύ επικριτικοί για το τι κάνει το Ισραήλ όσον αφορά την εισβολή στη Γάζα».

Σχετικά με την πρόταση εγγυητή της Τουρκίας, ο Φλέικ είπε: «Έχουν εκφράσει την προθυμία τους να ενεργήσουν ως εγγυητές και να εργαστούν με άλλους περιφερειακούς εταίρους για μια διαρκή ειρήνη. Όπως εμείς, υποστηρίζουν μια λύση δύο κρατών. Επομένως, νομίζω ότι θα εργαστούμε μαζί. Είναι δύσκολο να επιτευχθεί λύση στη Γάζα χωρίς περιφερειακές δυνάμεις όπως η Τουρκία να διαδραματίσουν κάποιο ρόλο».

«Η Τουρκία θα παραμένει πάντα σημαντική»

Ο Φλέικ σχολίασε επίσης τη θέση της Τουρκίας στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας. Δηλώνοντας ότι η Τουρκία υποστηρίζει την κυριαρχία της Ουκρανίας, ο Φλέικ είπε ότι τα drones που πήρε η Ουκρανία από την Τουρκία έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στον πόλεμο.

«(Η Τουρκία) επικαλέστηκε τη Σύμβαση του Μοντρέ για να κρατήσει τα ρωσικά πολεμικά πλοία μακριά από τη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Φλέικ.

«Ήταν ένας σημαντικός συνομιλητής στη διαπραγμάτευση της συμφωνίας σιτηρών και της ανταλλαγής κρατουμένων, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να βγάλει σιτηρά από τη Μαύρη Θάλασσα», είπε ο Φλέικ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία έχει επίσης σχέσεις με τη Ρωσία, ειδικά στον ενεργειακό τομέα, αλλά έχει επίσης επιδείξει αποφασιστικότητα να αποτρέψει τη Ρωσία από το να σπάσει τις κυρώσεις μέσω της Τουρκίας.

«Το Κογκρέσο ενέκρινε αμέσως την πώληση F-16 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία»

Ο Φλέικ έθιξε επίσης την έγκριση της Τουρκίας για ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Τα καθεστώτα μπορεί να αλλάξουν στον κόσμο, αλλά η γεωγραφία όχι. Η Τουρκία θα συνεχίσει να είναι πάντα σημαντική».

Ο Φλέικ είπε ότι η Τουρκία ήταν μια από τις χώρες που αντιτάχθηκαν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Φλέικ είπε, «Είχαν κάποια προβλήματα να λύσουν εκεί και τα έλυσαν. Στη συνέχεια το Κογκρέσο ενέκρινε αμέσως την πώληση F-16 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, κάτι που είναι σημαντικό για να παραμείνει διαλειτουργική η Τουρκία. Έχουν τον μεγαλύτερο στρατό και τη μεγαλύτερη αεροπορία στο ΝΑΤΟ εκτός από εμάς».

ΤουρκίαΓάζαΗΠΑειδήσεις τώρα