Κόσμος|18.03.2024 06:15

Ακριβότερη απ' το Ντουμπάι η Κωνσταντινούπολη - Φρούδες υποσχέσεις από τον εκλεκτό του Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Συνολικά 1,5 εκατομμύριο τουρκικές λίρες (45.000€) αποφασίστηκε να δοθεί στους δικαιούχους των σπιτιών που υπάγονται στον αστικό μετασχηματισμό της Κωνσταντινούπολης (ή άλλως Half of Us in Urban Transformation). Οι πληρωμές δεν θα γίνονται απευθείας στους πολίτες, αλλά σε λογαριασμό όψεως στην τράπεζα της αναδόχου εταιρείας που θα συμφωνηθεί από τους δικαιούχους.

Οι πολίτες θα αρχίσουν να πληρώνουν αυτά τα δάνεια 24 μήνες μετά την ημερομηνία έκδοσης της άδειας. Οι πληρωμές των δανείων θα ολοκληρωθούν το πολύ σε 120 μήνες, με τις πρώτες 12 δόσεις να είναι άτοκες, ενώ για την πρώτη πληρωμή μετά τη λήξη της άτοκης περιόδου, θα γίνει μια αρχική ενημέρωση λαμβάνοντας υπόψη το ήμισυ της ετήσιας αύξησης του ΔΤΚ που δημοσιεύεται από την τουρκική Στατιστική Υπηρεσία.

Είναι η υποστήριξη αρκετή; Οι εμπειρογνώμονες λένε ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι ανεπαρκής μπροστά στο αυξανόμενο κόστος. Οι ιδιοκτήτες σπιτιών πρέπει να διαθέτουν σοβαρούς πόρους.

Υποσχέσεις χωρίς... προϋπολογισμό

Ο υποψήφιος δήμαρχος του δήμου της Κωνσταντινούπολης για το ΑΚΡ, Μουράτ Κουρούμ, δήλωσε ότι εάν εκλεγεί στο αξίωμα, 650 χιλιάδες σπίτια θα χτιστούν στην Κωνσταντινούπολη σε πέντε χρόνια, 300 χιλιάδες από τα οποία θα κατασκευαστούν από το KIPTAS και το ήμισυ της πληρωμής θα γίνει από το μητροπολιτικό δήμο. Ωστόσο, σύμφωνα με την Υπηρεσία Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης, λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό προϋπολογισμό των 516 δισεκατομμυρίων TL που καθόρισε η o δήμος Κωνσταντινούπολης για το 2024, ακόμη και αν το ήμισυ του κόστους καλύπτεται από το κράτος, ο δήμος μπορεί να χτίσει μόνο κατά μέσο όρο πέντε χιλιάδες σπίτια με ολόκληρο τον προϋπολογισμό του. Ο πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης έχει αυξηθεί από 8 εκατομμύρια σε 16 εκατομμύρια από τον σεισμό του 1999 και η κατασκευή επιπλέον 650 χιλιάδων σπιτιών στην πόλη σημαίνει τουλάχιστον 2,5 εκατομμύρια περισσότερο πληθυσμό.

Τα δεδομένα: Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η κρατική υπηρεσία κατασκευής κατοικιών TOKI έχει χτίσει συνολικά 60.632 σπίτια στην Κωνσταντινούπολη από το 2002. Η κατασκευή 38.214 κατοικιών συνεχίζεται. Σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε η Υπηρεσία Σχεδιασμού της Κωνσταντινούπολης (IPA) το Φεβρουάριο, τα σπίτια που προετοίμασε η TOKI για τις ανώτερες και μεσαίες τάξεις αποτελούν το 80% των ολοκληρωμένων έργων. Όταν ο αριθμός των ανθρώπων σε ένα σπίτι υπολογίζεται πάνω από 3,18 άτομα, μόνο το 2% του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης μπορεί να επωφεληθεί από τις κατοικίες TOKI και πολύ λίγα από αυτά τα έργα απευθύνονται στην ομάδα χαμηλότερου εισοδήματος. Σύμφωνα με το IPA, λαμβάνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα των προηγούμενων έργων, θα χρειαστούν 60 χρόνια για την κατασκευή 400.000 νέων κατοικιών στο πλαίσιο της εκστρατείας «Half of Us in Urban Transformation».

Ακριβότερη κι από Ντουμπάι Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα

Οι αυξήσεις των τιμών των κατοικιών στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα ξεπέρασαν το Ντουμπάι. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές των κατοικιών στην Άγκυρα αυξήθηκαν 102% σε ένα χρόνο και 77,8% στην Κωνσταντινούπολη και στο Ντουμπάι μόλις 18%. Η διεθνής εταιρεία συμβούλων ακινήτων Knight Frank αναφέρει σε έκθεση ότι η στεγαστική κρίση στην Τουρκία προκλήθηκε από τον υψηλό πληθωρισμό και τη χαμηλή προσφορά στις μεγάλες πόλεις της Τουρκίας. Τις πόλεις της Τουρκίας ακολούθησαν το Ντουμπάι, που είναι εδώ και χρόνια αγαπημένος προορισμός επενδύσεων σε ακίνητα, το Ζάγκρεμπ με 14%, και η Αθήνα με 12%.

Μήνυμα Fitch

Ο οργανισμός αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Fitch αναβάθμισε την Τουρκία από B σε B+. Αυτή η αναβάθμιση έδειξε ότι η Τουρκία βρίσκεται στο σωστό δρόμο, αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει, εκτιμούν οι Τούρκοι οικονομολόγοι. Διότι, παρά την αναβάθμιση, η Τουρκία είναι τέσσερις μονάδες κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Η Τουρκία εξακολουθεί να ομαδοποιείται με χώρες με οικονομικά ζητήματα όπως η Λευκορωσία, η Βοσνία, η Μολδαβία, η Γκάνα, η Αίγυπτος, η Νικαράγουα, η Μογγολία και το Τατζικιστάν. Το μέτρο επιτυχίας για μια οικονομία είναι να έχει τουλάχιστον βαθμολογία BBB.

Η Intralot μπαίνει στον τουρκικό Ιππόδρομο

Η Intralot, η μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία τυχερών παιχνιδιών, κάνει ένα ακόμη βήμα στην Τουρκία και αποφάσισε να δημιουργήσει μια νέα επιχείρηση για ιπποδρομίες με τον Τούρκο εταίρο της. Οι επίσημες άδειες βγήκαν και «ο ελληνικός κολοσσός θα βγάλει τρελά λεφτά από την Τουρκία», σχολιάζει ο τ/τύπος. Inteltek και Internet Teknoloji Yat?r?m ve Dan?smanl?k 'εισβάλλουν' στα στοιχηματικά παιχνίδια του ιπποδρόμου.

Ντουμπάιειδήσεις τώρασπίτιαΆγκυραΚωνσταντινούποληFitchΤουρκία