Κόσμος|18.03.2024 16:10

Ρωσία: Τα επόμενα βήματα του Πούτιν μετά την επανεκλογή του - Αλλαγή προσώπων και στρατηγικής στην Ουκρανία;

Newsroom

Οι κάλπες έχουν πλέον κλείσει σε όλη τη Ρωσία, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν ποτέ αμφίβολο: Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξασφάλισε μια πέμπτη θητεία στον προεδρικό θώκο της «αρκούδας» μετά τις εκλογές και μάλιστα με σαρωτικά ποσοστά..

Ωστόσο, η τριήμερη προεδρική ψηφοφορία στη Ρωσία δεν είχε να κάνει με τη δημοκρατική διαδικασία αυτη καθαυτή. Για το Κρεμλίνο, μια ηχηρή νίκη στον πρώτο δίνει στον εν ενεργεία πρόεδρο μια νέα σφραγίδα νομιμότητας και στέλνει ένα σαφές μήνυμα: Ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία έχει την πλήρη υποστήριξη του λαού του, όπως αναφέρει το CNN σε εκτενή του ανάλυση μετά τις εκλογές.

Τα μηνύματα του Πούτιν

Σε ομιλία του προς τον ρωσικό λαό την παραμονή των εκλογών, ο Πούτιν κάλεσε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για να προβάλουν την εθνική ενότητα. «Είμαι πεπεισμένος ότι καταλαβαίνετε τι δύσκολη περίοδο περνάει τώρα η χώρα μας, τι δύσκολες προκλήσεις αντιμετωπίζουμε σχεδόν σε όλους τους τομείς», είπε. «Και για να συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτές με αξιοπρέπεια και να ξεπερνάμε με επιτυχία τις δυσκολίες, εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε ενότητα και αυτοπεποίθηση» πρόσθεσε.

Αυτό είναι ένα μήνυμα που επανέλαβε ο Πούτιν μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων. Σε μια εμφάνιση με ένα πλήθος νεαρών ακτιβιστών της προεκλογικής εκστρατείας που φορούσαν μπλουζάκια με το λογότυπο «Putin Russia Victory», ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι οι Ρώσοι «είναι όλοι μια ομάδα, όλοι [οι] Ρώσοι πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες για να ψηφίσουν».

Αλλά ο Πούτιν υπαινίχθηκε επίσης αόριστα ότι «έχουμε πολλά καθήκοντα μπροστά μας» μετά την επανεκλογή του. Κατά την προεκλογική περίοδο, ο Πούτιν ήταν επιφυλακτικός σχετικά με το ποια ακριβώς θα ήταν αυτά τα καθήκοντα αν εξασφάλιζε μια πέμπτη προεδρική θητεία.

Σε πρόσφατη συνέντευξη, ο Πούτιν απέφυγε τις εικασίες σχετικά με το αν, για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναμένεται κυβερνητικός ανασχηματισμός μετά τις εκλογές.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν θα μπορούσε να επιβιώσει μετεκλογικά, ο Πούτιν αρκέστηκε να πει: «Πρέπει να μιλήσουμε γι' αυτό μετά τις εκλογές, αφού καταμετρηθούν οι ψήφοι. Μου φαίνεται ότι τώρα αυτό είναι απλώς λανθασμένο. Αλλά σε γενικές γραμμές, η κυβέρνηση λειτουργεί ... αρκετά ικανοποιητικά».

Τι έρχεται μετά τις εκλογές;

Ένα μεγαλύτερο ερώτημα ελλοχεύει τώρα για τη Ρωσία: Τι πραγματικά έρχεται μετά; Θα υπάρξει αναδιάταξη προσώπων στο Κρεμλίνο; Και ποια είναι τα πραγματικά καθήκοντα που έχει να επιτελέσει ένας επανεκλεγμένος Πούτιν;

Μεταξύ των παρατηρητών της Ρωσίας, ορισμένες εικασίες επικεντρώνονται σε μερικά θέματα μεγάλης κλίμακας. Για αρχή, αν η προεδρική ψηφοφορία είναι όντως ένα δημοψήφισμα για τον πόλεμο της Ρωσίας, η εκλογή δίνει στον Πούτιν το ελεύθερο να συνεχίσει στην Ουκρανία όπως νομίζει; διερωτάται το CNN.

Από αυτή την άποψη, ο Πούτιν φαίνεται να έχει περιθώρια ελιγμών. Ο Ρώσος πρόεδρος προβάλλει αυτοπεποίθηση για τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, ιδίως μετά την πτώση των ανατολικών ουκρανικών πόλεων Μπαχμούτ και Αβντίεβκα. Και με τη δυτική διστακτικότητα σχετικά με τη συνέχιση της βοήθειας προς την Ουκρανία -ιδιαίτερα στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, όπου ένα κρίσιμο πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο παραμένει σε αναμονή- το εκλογικό αποτέλεσμα του δίνει περισσότερα ρητορικά πυρομαχικά.

Το ανθρώπινο κόστος

Όμως, οι αργοί πρόοδοι της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία είχαν φρικτό ανθρώπινο κόστος. Οι εικασίες επιμένουν ότι ο Πούτιν και οι στρατηγοί του μπορεί να χρειαστεί να ξεκινήσουν έναν νέο γύρο μετεκλογικής κινητοποίησης για να τροφοδοτήσουν τα στρατεύματα τους.

Μετά τις αρχικές ρωσικές αποτυχίες στην προσπάθεια να περικυκλώσουν την Ουκρανία από τρεις πλευρές και να καταλάβουν το Κίεβο, ο Πούτιν ανακοίνωσε μια μερική κινητοποίηση τον Σεπτέμβριο του 2022. Αλλά η Ρωσία παραμένει εγκλωβισμένη σε έναν πόλεμο φθοράς κατά μήκος ενός μετώπου 1.000 χιλιομέτρων..

Και ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας του, υπάρχει ένα άλλο πιθανό θέμα στην ημερήσια διάταξη. Η καταστολή της εγχώριας αντιπολίτευσης της Ρωσίας - ό,τι έχει απομείνει από αυτήν - μπορεί να συνεχιστεί αμείωτη, εκτιμά το CNN.

Η αναφορά στο όνομα του Ναβάλνι

Σε δηλώσεις του μετά το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων σε όλη τη Ρωσία, ο Πούτιν έκανε μια ασυνήθιστη κίνηση: Ανέφερε το όνομα του εκλιπόντος ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Πούτιν συνηθίζει εδώ και καιρό να μην αναφέρει τον Ναβάλνι, ο οποίος πέθανε τον περασμένο μήνα σε ρωσική φυλακή βόρεια του Αρκτικού Κύκλου. Αλλά απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον θάνατο του Ναβάλνι και τον αποκλεισμό των φωνών της αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Πούτιν έσπασε το πρωτόκολλο και αποκάλεσε τον θάνατο του Ναβάλνι «θλιβερό γεγονός», αλλά απέρριψε μια ερώτηση σχετικά με τη δικαιοσύνη των εκλογών αλλάζοντας θέμα.

Η πρόβλεψη της μετεκλογικής πορείας του Πούτιν είναι δύσκολη υπόθεση. Ο Ρώσος ηγέτης έχει βραχυπρόθεσμα θωρακίσει την οικονομία του με κυρώσεις, τα εργοστάσια πυρομαχικών του ξεπερνούν σε παραγωγή τις ΗΠΑ και τους Ευρωπαίους συμμάχους τους και το πολιτικό τοπίο έχει καθαρίσει από κάθε ανταγωνισμό.

Αλλά ο πόλεμος είναι πάντα απρόβλεπτος. Και όποιες κι αν είναι οι προσπάθειες του Πούτιν να γυρίσει τα πράγματα προς όφελός του, τα μακροπρόθεσμα προβλήματα της Ρωσίας -η δημογραφική παρακμή, το κόστος του πολέμου και των κυρώσεων και η εγγενής ευθραυστότητα της μονομερούς διακυβέρνησης- δεν είναι πιθανό να εξαφανιστούν πριν ο Πούτιν θέσει υποψηφιότητα για μια έκτη θητεία στο αξίωμα, καταλήγει το CNN.

ειδήσεις τώραΒλαντίμιρ ΠούτινΡωσίαΟυκρανίαεκλογέςπόλεμος