Κόσμος|18.03.2024 12:20

Γάζα: Έτοιμο το Ισραήλ για ανακωχή 6 εβδομάδων – Το αντάλλαγμα που ζητεί από τη Χαμάς

Newsroom

Το Ισραήλ θα αποστείλει υψηλόβαθμη αποστολή, υπό τον επικεφαλής της Mossad, σήμερα στο Κατάρ για συνομιλίες μέσω μεσολαβητών με τη Χαμάς που στόχο έχουν να εξασφαλίσουν μια ανακωχή έξι εβδομάδων στη Γάζα.

Στο πλαίσιο βέβαια αυτή της ανακωχής οι Παλαιστίνιοι μαχητές θα πρέπει να απελευθερώσουν 40 ομήρους, δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος.

Αυτή η φάση των συνομιλιών μπορεί να διαρκέσει τουλάχιστον δύο εβδομάδες, εκτίμησε ο αξιωματούχος, επικαλούμενος τις δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στις διαπραγματεύσεις.

Μεγάλη ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση στο νοσοκομείο Σίφα

Στο μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπέλυσαν επιδρομή στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος, ενώ αναφέρθηκαν ισχυρά πυρά από το συγκρότημα.

Ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας ότι τα στρατεύματα «διεξάγουν μια επιχείρηση υψηλής ακρίβειας σε περιορισμένες περιοχές του νοσοκομείου Σίφα».

Είπε ότι η επιδρομή «βασίστηκε σε πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών που υποδεικνύουν τη χρήση του νοσοκομείου από ανώτερους τρομοκράτες της Χαμάς για τη διεξαγωγή και την προώθηση τρομοκρατικών δραστηριοτήτων».

Το γραφείο μέσων ενημέρωσης της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα καταδίκασε την επιχείρηση, κατηγορώντας το Ισραήλ για «έγκλημα πολέμου» με την έφοδο στο συγκρότημα με άρματα μάχης και μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Μια επιδρομή στο ίδιο νοσοκομείο - κάποτε το μεγαλύτερο της Γάζας - τον Νοέμβριο από τις ισραηλινές δυνάμεις προκάλεσε τότε διεθνή καταδίκη.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι φέρονται να εξακολουθούν να βρίσκουν καταφύγιο στο συγκρότημα. Αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης περιέγραφαν σκηνές πανικού στο νοσοκομείο και μη επιβεβαιωμένα πλάνα έδειχναν ανθρώπους να προσπαθούν να διαφύγουν κατά μήκος ενός δρόμου στο σκοτάδι.

«Τα ισραηλινά τανκς περικύκλωσαν ξαφνικά το νοσοκομείο και ακούστηκαν σφοδρά πυρά στο σημείο», έγραψε δημοσιογράφος του BBC στο X.

Ο Χαγκάρι δήλωσε ότι δεν ήταν απαραίτητο να εκκενωθούν οι ασθενείς, αλλά «θα υπάρξει δίοδος για να βγουν οι πολίτες από το νοσοκομείο».

Μάρτυρες στην πόλη της Γάζας δήλωσαν στο AFP ότι η γειτονιά al-Rimal, όπου βρίσκεται το νοσοκομείο, είχε πληγεί από αεροπορικές επιδρομές. Είπαν επίσης ότι τανκς είχαν περικυκλώσει το συγκρότημα.

Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τη Χαμάς ότι διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις από νοσοκομεία και άλλα ιατρικά κέντρα, ισχυρισμούς που η μαχητική οργάνωση αρνείται.

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, ο Χαγκάρι δήλωσε ότι η επιδρομή ακολούθησε «συγκεκριμένες πληροφορίες που απαιτούσαν άμεση δράση». «Γνωρίζουμε ότι ανώτεροι τρομοκράτες της Χαμάς έχουν ανασυγκροτηθεί μέσα στο νοσοκομείο Σίφα και το χρησιμοποιούν για να διοικούν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ».

Το Ισραήλ έχει πραγματοποιήσει επιδρομές σε νοσοκομεία σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο της εκστρατείας του κατά της Χαμάς στον απόηχο της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία η Χαμάς σκότωσε 1.200 ανθρώπους, κυρίως αμάχους, και κατέλαβε περίπου 250 ομήρους. Η εκστρατεία του Ισραήλ κατά της Χαμάς έχει σκοτώσει τουλάχιστον 31.645 ανθρώπους στη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Λωρίδα της ΓάζαςειδήσειςΓάζαειδήσεις τώραΙσραήλΠαλαιστίνη