Κόσμος|20.03.2024 22:30

Το πάρκο Γκεζί στα χέρια ξανά του Δήμου Κωνσταντινούπολης

Μαρία Ζαχαράκη

Δικαστική νίκη Ιμάμογλου κατά Ερντογάν στο πάρκο Γκεζί, το σύμβολο της αντίστασης το 2013 κατά της κυβέρνησης Ερντογάν.

Το 1ο Πρωτοδικείο Κωνσταντινούπολης έκρινε παράνομη τη μεταβίβαση του πάρκου Γκεζί στο Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης στο Ίδρυμα Sultan Beyazit Khan Veli Hazretleri από τη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων στις 12 Μαρτίου 2021 και αποφάνθηκε ότι το πάρκο πρέπει να επανεγγραφεί στο όνομα του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης.

Βέβαια, ακόμη υπάρχει και το δικαίωμα άσκησης έφεσης εκ μέρους του ιδρύματος και μόνο αν τελεσιδικήσει και σε ανώτατο βαθμό υπέρ του Δήμου Κωνσταντινούπολης, το πάρκο Γκεζί θα ανήκει εξ ολοκλήρου στο Δήμο κι όχι στο ίδρυμα, που ελέγχεται από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Το χρονικό

Το πάρκο Γκεζί, ιδιοκτησίας του Μητροπολιτικού Δήμου Κωνσταντινούπολης, μεταβιβάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων από τη δικαιοδοσία του Δήμου με τον ισχυρισμό ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζονται στο άρθρο 30 του νόμου περί ιδρυμάτων. Καταχωρήθηκε στο όνομα του Ιδρύματος Sultan Beyaz?t Han? Veli Hazretleri στις 12 Μαρτίου 2021. Ο Μητροπολιτικός Δήμος Κωνσταντινούπολης κατέφυγε αμέσως σε νομικά μέσα και κατέθεσε αγωγή στις 9 Απριλίου 2021, ισχυριζόμενη ότι η διαδικασία καταχώρισης ήταν παράνομη.

Εκρέμ ΙμάμογλουΓκεζίΚωνσταντινούποληΤουρκίαειδήσεις τώρα