Κόσμος|21.03.2024 06:05

Γιατί κορυφώνει την επιθετική του ρητορική ο Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Σε μια αναθεωρητική ρητορική που αμφισβητεί τα σύνορα και την εδαφική ακεραιότητα γειτονικών χωρών επανήλθε ο Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας σκεπτικισμό και ερωτηματικά για τους λόγους που αυξάνει και πάλι την ένταση ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Όπως εξήγησε η ανταποκρίτρια του OPEN στην Κωνσταντινούπολη Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του σταθμού, πρώτα ήταν η Κύπρος, που την ήθελε «εντελώς τουρκική» και τώρα η σημερινή Τουρκία που δεν είναι αρκετή (σ.σ. σε μέγεθος): Την Τετάρτη, πάλι σε ένα εκλογικό ακροατήριο στην Τουρκία, είπε ότι όσα έχουν κατακτήσει μέχρι σήμερα οι πρόγονοί τους, από τους Σελτσούκους Τούρκους μέχρι τον Ατατούρκ δεν φτάνουν!

«Αν αρκεστούμε σε αυτά, η ζωή μας σε αυτή την πατρίδα θα είναι μικρή. Πρέπει να προσθέσουμε κι άλλη πατρίδα. Κι άλλες κατακτήσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είναι γνωστός βέβαια για τον μεγαλο-ιδεατισμό του. Μόνο που τώρα, μιλάει ακόμη και για «προσθήκη πατρίδας και εδαφών» και για «μεγέθυνση της Τουρκίας».

Έντονη κριτική για την Κύπρο

Τούρκοι αναλυτές κατακεραυνώνουν τον Τούρκο πρόεδρο για τη δήλωση σχετικά με την Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς την «τεράστιο λάθος», που θα στοιχίσει διεθνώς στην Τουρκία και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το «ιμπεριαλιστικό» πρόσωπο που αποκάλυψε.

«Μπορείς να την πάρεις (ολόκληρη την Κύπρο);  Γίνονται τέτοιες ανοησίες;  Τότε στ’ αλήθεια είσαι κατακτητής,  είσαι εισβολέας, είσαι ιμπεριαλιστής» ανέφεραν την Τετάρτη (20/3) αναλυτές στην τουρκική τηλεόραση.

Ωστόσο, ο Ερντογάν δεν φαίνεται να έχει όρια. Λεκτικά τουλάχιστον. Οι τοπικές εκλογές είναι σε 11 μέρες και ο Ερντογάν θα πρέπει να τάξει μεγάλη, ισχυρή και περήφανη Τουρκία, για να μη σκέφτεται την τσέπη του ο μέσος Τούρκος. Εκεί που προσπαθεί να στρέψει τη δημόσια συζήτηση η αντιπολίτευση, για τους δικούς της λόγους.

ΚύπροςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαειδήσειςειδήσεις τώρα