Κόσμος|21.03.2024 18:50

Η συγκλονιστική ιστορία 53χρονης καρκινοπαθούς που πήγε Ελβετία για υποβοηθούμενη αυτοκτονία

Newsroom

Μια 53χρονη καρκινοπαθής από τη Βρετανία αναγκάστηκε να ταξιδέψει στην Ελβετία και να υποβληθεί σε υποβοηθούμενη αυτοκτονία προκειμένου να λυτρωθεί από τους πόνους από το μαρτύριο που ζούσε τα τελευταία χρόνια.

Προηγουμένως όμως άφησε ως παρακαταθήκη βίντεο με ένα μήνυμα προς τους πολιτικούς της χώρας της με το οποίο τους ζητά αλλαγές στη νομοθεσία. Μάλιστα χαρακτήρισε «άσπλαχνη» τη Βρετανία λόγω απαγόρευσης της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας, κάτι που την υποχρέωσε να ταξιδέψει στην Ελβετία για να πραγματοποιήσει την τελευταία της επιθυμία.

Ο Γολγοθάς της 53χρονης

Η Πάολα Μάρα, γεννημένη στον Καναδά, ζούσε στο βόρειο Λονδίνο τα τελευταία χρόνια και εργαζόταν στη βιομηχανία της μουσικής ενώ είχε έντονη δράση σε φιλανθρωπικές οργανώσεις. Είχε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού το 2017 και αργότερα έγινε μετάσταση καρκίνο του εντέρου. Επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή της όταν έγινε σαφές ότι η νόσος της ήταν ανίατη. Δεν είχε όμως άλλη επιλογή μιας και στη Βρετανία απαγορεύεται η υποβοηθούμενη αυτοκτονία. Για αυτό ταξίδεψε στην Ελβετία όπου ζήτησε τις υπηρεσίες της οργάνωσης Dignitas. Πριν προχωρήσει στην προβλεπόμενη διαδικασία φρόντισε να βιντεοσκοπήσει το τελευταίο μήνυμά της με το οποία ζητά να μπει τέλος στην «άσπλαχνη» όπως την αποκαλεί, απαγόρευση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στη Βρετανία.

«Όταν θα βλέπετε αυτό το βίντεο, θα είμαι νεκρή»

Στο βίντεο ακούγεται να λέει: «Όταν θα βλέπετε αυτό το βίντεο, θα είμαι νεκρή. Επέλεξα να ζητήσω την υποβοηθούμενη αυτοκτονία επειδή αρνούμαι να επιτρέψω στη νόσο τελικού σταδίου να ορίσει τους όρους της ύπαρξής μου».

Και συνεχίζει: «Οι πόνοι και η ταλαιπωρία ήταν αφόρητοι. Πρόκειται για μια αργή διαύρωση της αξιοπρέπειας, για απώλεια της ανεξαρτησίας, για απογύμνωση από το κάθε τι που κάνει τη ζωή άξια να τη ζεις».

Ελβετίαειδήσεις τώρααυτοκτονίαειδήσεις