Κόσμος|22.03.2024 06:25

Τουρκία: Πώς ο Ερντογάν έκανε το Κυπριακό «εργαλείο» προσέγγισης εθνικιστών ψηφοφόρων

Μαρία Ζαχαράκη

Στις προσεχείς δημοτικές εκλογές στην Τουρκία, επειδή δεν υπάρχει κάποιο εντυπωσιακό εθνικιστικό σύνθημα, προς άγραν ψήφων, η τουρκική κυβέρνηση έχει εστιάσει στην Κύπρο.

Η Κύπρος έχει γίνει το προεκλογικό «εργαλείο» αυτών των εκλογών για την προσέγγιση της εθνικιστικής πτέρυγας των ψηφοφόρων. Άλλωστε μετά τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν και τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας Τζεβντέτ Γιλμάζ και ο υποψήφιος Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, ο εκλεκτός του Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ, μπήκε στη λίστα των πολιτικών που μιλούν για το Κυπριακό, μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN.

Ο Μουράτ Κουρούμ, αν και υποψήφιος δήμαρχος, που δεν ασχολείται με την εξωτερική πολιτική, ήρθε να πει ακόμη και για το άνοιγμα των Βαρωσίων.

«Χαρούμενη Ειρηνευτική Επιχείρηση» στην Κύπρο

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος χαρακτήριζε την εισβολή στην Κύπρο το ’74, «Χαρούμενη Ειρηνευτική Επιχείρηση», αν και το πρακτορείο Αναντολού υποστηρίζει ότι την ονόμασε «ευλογημένη» - ένα γράμμα κάνει τη διαφορά στην έννοια.

Σε κάθε περίπτωση, ήταν «σωτήρια» η εισβολή για τους Τουρκοκύπριους, ανέφερε ο Γιλμάζ, διαφορετικά σήμερα τα Κατεχόμενα  θα ήταν μία... Γάζα κι οι Τουρκοκύπριοι θα ήταν... Παλαιστίνιοι.

Με τη στροφή εξομάλυνσης του Ερντογάν δεν υπάρχει πια Ελλάδα, ΗΠΑ και Γαλλία έτσι ώστε να σηκώσει ο Τούρκος πρόεδρος τους εθνικιστικούς τόνους. Κι έτσι η Κύπρος είναι πάντα το εθνικό εκείνο ζήτημα που συγκινεί και... συσπειρώνει.

ειδήσειςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚύπροςειδήσεις τώραΤουρκία