Κόσμος|24.03.2024 17:00

Το δυστύχημα των Τεμπών στο Ευρωκοινοβούλιο, η επανεμφάνιση του Banksy και το ισχυρό, αντιφασιστικό μήνυμα της Αθήνας: Η εβδομάδα σε φωτογραφίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
(Associated Press)
(Eurokinissi)
(Associated Press)
(Associated Press)
(Eurokinissi)
(InTime Photos)
(Associated Press)
(InTime Photos)
(Eurokinissi)

Τα φωτογραφικά στιγμιότυπα που ξεχωρίσαμε την εβδομάδα που μάς πέρασε. 

Αθήνα, 16/03

Μαζική ήταν η συμμετοχή των πολιτών στο αντιρατσιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. Στο κάλεσμά τους, οι διοργανώτριες αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, μεταναστευτικές και προσφυγικές οργανώσεις, σημείωναν: «Στις 16 Μάρτη θα διαδηλώσουμε και στην πρώτη γραμμή θα είναι οι επιβιώσαντες τους ναυαγίου της Πύλου, θα είναι οι απεργοί των νοσοκομείων, της εκπαίδευσης, των Δήμων, θα είναι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των καταλήψεων. Είναι το κίνημα που διεκδικεί αυξήσεις, προσλήψεις, λεφτά για την παιδεία για την υγεία αλλά και ανοιχτά σύνορα, όχι φράχτες, όχι εξοπλισμούς για σφαγές στη Γάζα. Θα είναι οι κοινότητες μεταναστών και μαζί τους οι κινήσεις αλληλεγγύης, η Διεθνής Αμνηστία. Θα είναι η Παλαιστινιακή παροικία και η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο». (Eurokinissi)

Βερολίνο, 17/03

Η χήρα του Αλεξέι Ναβάλνι,   Γιούλια Ναβάλναγια, χαιρετά το πλήθος καθώς εισέρχεται στη ρωσική πρεσβεία της γερμανικής πρωτεύουσαν για να ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές. Η ρωσική αντιπολίτευση κάλεσε τους πολίτες να κατευθυνθούν στα εκλογικά κέντρα το μεσημέρι της Κυριακής σε ένδειξη διαμαρτυρίας. H Ναβάλναγια μετά τον θρίαμβο του Πούτιν στις εκλογές δήλωσε πως, είναι ο νόμιμος πρόεδρος της Ρωσίας και ότι τα επίσημα αποτελέσματα «δεν έχουν κανένα νόημα». «Αποδείξαμε στους εαυτούς μας και σε άλλους ότι ο Πούτιν δεν είναι ο πρόεδρός μας. Δεν τον εκλέξαμε», είπε η Ναβάλναγια αναφερόμενη στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που ονομάστηκαν «Μεσημέρι κατά του Πούτιν» και πραγματοποιήθηκαν κατά την τελευταία ημέρα των προεδρικών εκλογών, στις 17 Μαρτίου. (Associated Press)

Θεσσαλονίκη 17/03

Στον παλαιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε εκδήλωση μνήμης, στο σημείο από το οποίο πριν από 81 χρόνια αναχώρησαν οι πρώτοι συρμοί με τους Εβραίους της Θεσσαλονίκης. Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση έφθασαν στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό βαδίζοντας σε Σιωπηλή Πορεία Μνήμης από την Πλατεία Ελευθερίας έως τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό και έστειλαν το μήνυμα «Ποτέ Ξανά»αφήνοντας λουλούδια στο βαγόνι που συμβολίζει τον «μαύρο συρμό» και το Ολοκαύτωμα. (Eurokinissi)

Γαλαξίδι, 18/03

Με ιδιαίτερα και ξεχωριστά για τον κάθε τόπο έθιμα γιόρτασε ολόκληρη η Ελλάδα την Καθαρά Δευτέρα και την έναρξη της Σαρακοστής. Τα «αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξίδι δεν αφορούν μόνο τους ντόπιους αλλά αφορούν όλους όσοι θα βρεθούν εκεί την Καθαρά Δευτέρα. Δεν έχουν μόνο φωτιές σε πλατείες και δρόμους, μουσική, φαγητό, χορό και γλέντι, αλλά οι παρόντες πρέπει να είναι έτοιμοι να αντέξουν στον «αλευροπόλεμο». Με ρίζες στη Σικελία, ή κατά άλλους στο Βυζάντιο, το έθιμο επαναλαμβάνεται στο Γαλαξίδι από το 1801. Όταν το Γαλαξίδι τελούσε υπό τουρκική κατοχή, οι κάτοικοι περίμεναν τις Απόκριες για να διασκεδάσουν είτε με μάσκες ή απλά έβαφαν τα πρόσωπά τους με κάρβουνο. Στη συνέχεια προστέθηκε το αλεύρι, το λουλάκι, το βερνίκι των παπουτσιών και ή ώχρα. Στο λιμάνι του Γαλαξιδίου νωρίς την Καθαρά Δευτέρα ξεκινούσε ο «αλευροπόλεμος», το διαβόητο «αλευρομουτζούρωμα», όπου στην αρχή έπαιρναν μέρος μόνο άνδρες, έριχνε ο ένας στον άλλο αλεύρι. Αργότερα συμμετείχαν και γυναίκες. Οι επισκέπτες που δεν ήθελαν να αλευρωθούν έπρεπε οπωσδήποτε να έχουν μια μουτζούρα ή ένα σταυρό στο μέτωπο από βερνίκι παπουτσιών. Όσοι δεν το δέχονταν, γίνονταν αυτομάτως «θύματα» των επίδοξων μουτζουρωμένων. Μέχρι και σήμερα, το έθιμο του «αλευρομουτζουρώματος» παραμένει αναλλοίωτο στο χρόνο και αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες, μικρούς και μεγάλους καθιστώντας το Γαλαξίδι έναν από τους απόλυτους προορισμούς για την Καθαρά Δευτέρα. (InTime Photos)

Μόσχα, 18/03

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απευθύνεται στο πλήθος μετά τον θρίαμβό του στις προεδρικές εκλογές. O 71χρονος πολιτικός κέρδισε τις εκλογές με σχεδόν 88% των ψήφων και έτσι ξεπερνά τον Ιωσήφ Στάλιν και γίνεται ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας εδώ και πάνω από 200 χρόνια. Ο Πούτιν έθεσε υποψηφιότητα για την εξαετή θητεία έναντι τριών υποψηφίων από κόμματα που δεν έχουν επικρίνει την εξουσία του ούτε την εισβολή του στην Ουκρανία. Η ευρεία νίκη του Πούτιν προκαλεί αντιδράσεις τη Δύση που μιλά για «απομίμηση» εκλογών. Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι ο Πούτιν «μιμείται» ακόμη μία εκλογική αναμέτρηση, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν θα σταματήσει τον Ρώσο ηγέτη από το να κυβερνά για πάντα, ενώ προσθέτει πως ότι η εκλογή του δεν έχει καμία νομιμοποίηση. Η Βρετανία, η Πολωνία, η Γερμανία και οι ΗΠΑ έχουν επικρίνει την εκλογική διαδικασία ως ανελεύθερη και άδικη. Μάλιστα ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε ότι οι εκλογές διεξήχθησαν παράνομα σε ουκρανικό έδαφος και προσέφεραν «έλλειψη επιλογών για τους ψηφοφόρους και καμία ανεξάρτητη παρακολούθηση». Το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η ψηφοφορία πραγματοποιήθηκε σε συνθήκες ακραίας καταστολής, ενώ το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών περιέγραψε τη διαδικασία ως «ψευδοεκλογές». Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Λευκός Οίκοςδήλωσε ότι οι εκλογές δεν ήταν «προφανώς ούτε ελεύθερες, ούτε δίκαιες». (Associated Press)

Βρυξέλλες, 18/03

Στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου μίλησε η Μαρία Καρυστιανού, πρόεδρος του συλλόγου «Τέμπη 2023», μετά την αναφορά για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη και «την επιχείρηση συγκάλυψης» -με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η κα Καρυστιανού τόνισε ότι βρέθηκε εκεί, «γιατί οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου έχουν πάψει να λειτουργούν στην Ελλάδα», ενώ αναφέρθηκε και σε «μεθοδεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και κάκιστους χειρισμούς που προσβάλλουν τη μνήμη των νεκρών». «Η διαδικασία της διερεύνησης στην Ελλάδα εξελίσσεται με τρόπο που πλέον μας βεβαιώνει ότι η αλήθεια ΔΕΝ θα λάμψει, για άλλη μια φορά», επισήμανε επίσης, προχωρώντας έπειτα στην κατάθεση αιτημάτων προς την Επιτροπή. (InTime Photos)

Λονδίνο, 18/03

Οι πολίτες κοιτούν το νέο έργο του διασημότερου street artist, Banksy, στον τοίχο τετραώροφου κτιρίου στο Finsbury Park. Στο έργο απεικονιζεται μία μικρή ανθρώπινη φιγούρα να κρατάει ένα λάστιχο πίεσης δίπλα σε ένα πραγματικό δέντρο. Ο Banksy, του οποίου την πραγματική ταυτότητα κανείς δε γνωρίζει, ανήρτησε φωτογραφίες του έργουστον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram, επιβεβαιώνοντας ότι, πράγματι, το έργο είναι δικό του. (Associated Press)

Μπάντα Άτσεχ 21/03

Πρόσφυγες Ροχίνγκια στέκονται στην αναποδογυρισμένη βάρκα τους πριν διασωθούν. Σύμφωνα με τοπικούς ψαράδες, η ξύλινη βάρκα που μετέφερε δεκάδες μουσουλμάνους Ροχίνγκια ανατράπηκε στα ανοικτά των βορειότερων ακτών της Ινδονησίας. (Associated Press)

Αθήνα, 21/03

Για 10η χρονιά, το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, κάλεσε «όλες τις ομάδες που πλήττονται από τις διακρίσεις και τον ρατσισμό να δηλώσουν την αποφασιστικότητά τους για την καταπολέμηση κάθε είδους ρατσισμού και εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού(Διεθνής Ημέρα Εξάλειψης των Φυλετικών Διακρίσεων). «Ενώνουμε τις φωνές μας, οι υπογράφουσες 103 οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών & εκπρόσωποι από ευρύτερες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που αντιμετωπίζουν διακρίσεις στην χώρα μας όπως είναι ΑμεΑ, ΛΟΑΤΚΙ+, Ρομά, Μετανάστες, Πρόσφυγες, Οροθετικοί, Ηλικιωμένοι, Χρήστες Ψυχοδραστικών Ουσιών, Ψυχικά ασθενείς, Θρησκευτικές ομάδες, κ.ά. Ενωμένοι, θα πραγματοποιήσουμε μια ειρηνική συγκέντρωση και θα παραδώσουμε την σκυτάλη – έπαθλο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΜΟΣ – Τζανέτος Αντύπας σε μια οργάνωση, η οποία συνέβαλε ενεργά στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την χρονιά που μας πέρασε», επισημάνθηκε στη σχετική ανακοίνωση. (Eurokinissi)

ΡωσίαΕυρωκοινοβούλιοΤέμπηαντιρατσιστικό συλλαλητήριοΕβραίοιΘεσσαλονίκηΡοχίνγκιαΓαλαξίδιΚαθαρά ΔευτέραΒλαντίμιρ ΠούτινπρόσφυγεςΑλεξέι ΝαβάλνιBanksyΠύλοςειδήσεις τώρα