Κόσμος|24.03.2024 20:35

Τι επιδιώκει η Ρωσία με ένα δεύτερο πυρηνικό εργοστάσιο στην Τουρκία;

Μαρία Ζαχαράκη

Με σιωπή απαντά μέχρι στιγμής η Τουρκία στη δήλωση του Alexei Lihachev, γενικού διευθυντή της ρωσικής κρατικής εταιρείας πυρηνικής ενέργειας Rosatom, ότι η τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν έλαβε «πολιτική απόφαση» να αναθέσει την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού, στη Σινώπη, στη Rosatom.

Τούρκοι και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι πρόκειται για νέα ‘σφήνα’ Πούτιν σε μία χώρα του ΝΑΤΟ, την Τουρκία και οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή στους κινδύνους που εγκυμονεί για την Τουρκία ένας πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας υπό τον έλεγχο της Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα, μετά τη Μεσόγειο. Ο πρώην μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΟΣΑ και Τ/πρέσβης ε.τ. Mithat Rende θεωρεί ότι η Ρωσία έχει ως στόχο να επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία εξομάλυνσης της Τουρκίας με τις ΗΠΑ.

Σφήνα Πούτιν σε χώρα μέλος του ΝΑΤΟ

«Ο στόχος των Ρώσων δεν είναι μόνο να επενδύσουν στην πυρηνική ενέργεια, αλλά και να κάνουν αυτή την επένδυση σε μια χώρα του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο ειδικός σε θέματα ενέργειας Αλί Αρίφ Ακτούρκ, συμπληρώνοντας ότι στο λιμάνι της Μερσίνας η Ρωσία έχει δικαίωμα αγκυροβόλησης και στρατιωτικών πλοίων.

Θα αυξηθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία; Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να προκύψει, εάν κατασκευαστεί ένας νέος πυρηνικός σταθμός στη Σινώπη, είναι ότι θα αυξηθεί περαιτέρω η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία. Η Τουρκία εξαρτάται σήμερα κατά περίπου 40% από τη Ρωσία για φυσικό αέριο και οι πυρηνικοί σταθμοί θα οδηγήσουν σε εξάρτηση και από ηλεκτρική ενέργεια, καθώς οι αντιδραστήρες θα λειτουργούν με καύσιμα που παράγονται από ουράνιο, το οποίο είναι ελάχιστα διαθέσιμο στην Τουρκία.

ΤουρκίαΝΑΤΟΡωσίαπυρηνικό εργοστάσιοειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν