Κόσμος|23.03.2024 22:28

Μακελειό στη Μόσχα: Ποιος κρύβεται πίσω από το χτύπημα - Τι εκτιμά ο Θρασύβουλος Ευτυχίδης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Παραμένουν τα ερωτήματα για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, όπου ένοπλοι εισέβαλαν στον συναυλιακό χώρο Crocus City Hall, σκοτώνοντας εκατοντάδες ανθρώπους, στη φονικότερη επίθεση στη Ρωσία από την ομηρία στο σχολείο του Μπεσλάν το 2004. Ένα κρίσιμο ερώτημα είναι το ποιος είναι πίσω από την επίθεση και τι σημαίνει αυτό.

Ο διεθνολόγος Θρασύβουλος Ευτυχίδης μιλώντας στο OPEN υποστήριξε ότι «σε κάθε περίπτωση είναι ισλαμιστές» είτε σύμφωνα με τη Μόσχα, είτε σύμφωνα με τον ISIS, ενώ στην συνέχεια είπε ότι αν αποδειχθεί με στοιχεία κάποια εμπλοκή της Ουκρανίας αυτό θα σημαίνει κλιμάκωση του πολέμου που μαίνεται.

«Ισλαμιστές σε κάθε περίπτωση»

Ειδικότερα, ο κ. Ευτυχίδης ανέφερε: «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε οποιαδήποτε εκτίμηση κάνουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, μέχρι να ξεκαθαρίσει απόλυτα ποιος είναι αυτός που παρήγγειλε, γιατί αυτοί που εκτέλεσαν είναι γνωστοί. Είναι ισλαμιστές σε κάθε περίπτωση είτε σύμφωνα με τη Μόσχα, είτε σύμφωνα με τον ISIS. Το δεύτερο είναι αν πραγματικά υπάρχει κάποιος από πίσω. Είναι η Ρωσία που θα αποφασίσει και που θα φωτογραφήσει τον ένοχο αυτής της επίθεσης, αν και ήδη βλέπουμε να μιλά για την Ουκρανία. Η Ρωσία μόνη της διεξάγει έρευνα που θα καταδείξει έναν ένοχο,  που θα επισύρει τις συνέπειες της εκδίκησης».


Τι σημαίνει για τον πόλεμο αυτό;

Στην συνέχεια υποστήριξε πως «Αν ο Πούτιν παρουσιάσει στοιχεία που δείχνουν ότι πίσω από αυτή είναι η Ουκρανία, αυτό θα σημαίνει μεγαλύτερη συσπείρωση του ρωσικού λαού στο πρόσωπο του Πούτιν και φυσικά μια περαιτέρω κλιμάκωση. Χθες είχαμε συντριπτικά ρωσικά χτυπήματα στην Ουκρανία και αντίστοιχα από τους Ουκρανούς. Ίσως, αυτό να σημαίνει μια πιο στοχευμένη επίθεση και σε πρόσωπα, όπως ο Ζελένσκι και κάποιοι από την ομάδα του. Ο πρώτος στόχος θα είναι ο ταξίαρχος κατασκοπείας, και κάποιοι από το επιτελείο του. Είναι μια εξέλιξη που δεν θέλω να τη φανταστώ».

Εμπλοκή της Δύσης στον πόλεμο;

Τέλος, ο κ. Ευτυχίδης υπογράμμισε σε ερώτηση για ενδεχόμενη εμπλοκή της Δύσης ότι είναι ένα σενάριο που δεν θέλει να πιστέψει. «Δεν θέλω να πιστέψω ότι υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο. Πιστεύω θα επικρατήσει λογική. Η λέξη πόλεμος που χρησιμοποιούν, δίνει κάποια δικαιώματα παραπάνω σε στρατιωτικό επίπεδο, πχ θα μπορούσε ο Πούτιν να κηρύξει μια γενική επιστράτευση.

Η επίθεση είναι περίεργη γιατί υπάρχουν κέρδη και από τις δυο πλευρές. Από τη μία αποσταθεροποίηση και ανασφάλεια στη Ρωσία, περαιτέρω στοχοποίηση της Ουκρανίας. Σε περίπτωση που είναι το Ισλαμικό Κράτος πίσω από την επίθεση βλέπουμε ότι ξαναγεννιέται παλιά προβλήματα που οι Ρώσοι νόμιζαν ότι είχαν περάσει», κατέληξε.

τρομοκρατική επίθεσηΡωσίατρομοκράτεςΜόσχαΟυκρανίατρομοκρατίαειδήσεις τώρα