Κόσμος|24.03.2024 21:08

Ερντογάν: «Όνειρο 80 χρόνων η λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τέμενος»

Μαρία Ζαχαράκη

Την κεντρική του προεκλογική συγκέντρωση του κόμματος ενόψει των δημοτικών εκλογών στην Τουρκία πραγματοποίησε ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος για τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, Μουράτ Κουρούμ, με βασικό ομιλητή τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν προσπαθεί να ανακτήσει την Κωνσταντινούπολη πάλι με την Αγία Σοφία και τον θρησκευτικό εθνικισμό, μπροστά στον ελάχιστο κόσμο που συγκεντρώθηκε σήμερα στην «μεγάλη» συγκέντρωση της Πόλης, μια εβδομάδα πριν τις δημοτικές εκλογές.

Στην ομιλία του ο Ερντογάν είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή είναι η Κωνσταντινούπολη, η οποία έκανε τον Μωάμεθ τον Πορθητή έναν από τους μεγαλύτερους ηγεμόνες που έχει δει ποτέ ο κόσμος. Η πόλη των δύο ηπείρων, των δύο θαλασσών, των δύο κόσμων. Για 8 αιώνες, ήταν η πόλη που ονειρεύονταν όλοι οι κατακτητές. Το κόσμημα του έθνους μας, ο πλούτος του έθνους μας, η κόρη των ματιών. Πραγματοποιήσαμε το όνειρο εδώ και 80 χρόνια του έθνους μας και ανοίξαμε ξανά την Αγία Σοφία για λατρεία, δόξα στον Αλλάχ», σημείωσε και κατέληξε «υπάρχουν 650.000 άνθρωποι μπροστά μου αυτή τη στιγμή. Έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε ενάμισι εκατομμύριο σε αυτή την πλατεία, σήμερα είναι 650 χιλιάδες άνθρωποι. Αλλά δεν σταματάμε».

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚωνσταντινούποληΑγία Σοφίαειδήσεις τώρα