Κόσμος|26.03.2024 14:12

Βαλτιμόρη: Γιατί η γέφυρα κατέρρευσε σαν τραπουλόχαρτα - Αγωνία για τους αγνοούμενους

Newsroom

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοούμενων μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη αφού προσέκρουσε σε αυτή φορτηγό πλοίο. Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Μέριλαντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε ότι δύο άνθρωποι έχουν ανασυρθεί ζωντανοί από τα νερά του ποταμού Πατάπσκο.

Η πορεία των ερευνών

«Ένα άτομο αρνήθηκε τις υπηρεσίες και αρνήθηκε τη μεταφορά, ουσιαστικά αυτό το άτομο δεν είχε τραυματιστεί», εξήγησε ο Τζέιμς Ουάλας. «Ωστόσο υπήρχε ένα άλλο άτομο το οποίο διακομίστηκε σε τοπικό νοσοκομείο και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πρόκειται για μια ενεργή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης αυτή τη στιγμή και θα εξακολουθήσει να είναι για κάποια ώρα ακόμη. Πρέπει να ερευνήσουμε μια μεγάλη περιοχή. Σε αυτή περιλαμβάνεται η επιφάνεια του νερού, ο βυθός αλλά και το κατάστρωμα του πλοίου», τόνισε ο Ουάλας.

Πόσα άτομα αναζητούν οι Αρχές

Ο επικεφαλής της πυροσβεστικής της Βαλτιμόρης εκτίμησε ότι οι αρχές αναζητούν περισσότερους από επτά ανθρώπους. Νωρίτερα άλλοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι έως και 20 άνθρωποι ενδέχεται να έχουν βρεθεί στο νερό μετά την κατάρρευση της γέφυρας.

Ο Ουάλας δήλωσε ότι «το σόναρ μας έχει εντοπίσει την παρουσία οχημάτων βυθισμένων στο νερό», όμως πρόσθεσε ότι δεν μπορεί ακόμη να επιβεβαιώσει τον αριθμό τους.

«Ανείπωτη τραγωδία»

Από την πλευρά του ο δήμαρχος της Βαλτιμόρης Μπράντον Σκοτ δήλωσε ότι η κατάρρευση της γέφυρας είναι «μια ανείπωτη τραγωδία».

«Πρέπει να σκεφτούμε τις οικογένειες και τους ανθρώπους που επλήγησαν, τους ανθρώπους που πρέπει να αναζητήσουμε, προς το παρόν επικεντρωνόμαστε σε αυτό», υπογράμμισε.

Ο Τζέιμς Ουάλας δήλωσε εξάλλου ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι το φορτηγό πλοίο Dali με σημαία Σιγκαπούρης αντιμετώπισε κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο πρόσθεσε ότι οι αρχές ακόμη δεν έχουν μιλήσει με τον πλοηγό του.

Τέλος, ο επικεφαλής της αστυνομίας της Βαλτιμόρης, ο Ρίτσαρντ Ουόρλεϊ τόνισε ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία ένδειξη για τρομοκρατία ή ότι (η πρόσκρουση) ήταν σκόπιμη».

Γιατί έγινε η σύγκρουση του τάνκερ με τη γέφυρα

Η σύγκρουση και η κατάρρευση της γέφυρας είναι «σπάνια... αλλά όχι τόσο ασυνήθιστη όσο νομίζετε», είπε ο επιστημονικός ανταποκριτής του Sky News. «Είδαμε ένα παρόμοιο περιστατικό στην Κίνα τον περασμένο μήνα στην Γκουανγκζού, όπου ένα πλοίο χτύπησε μια γέφυρα και αυτή κατέρρευσε», σημείωσε.

Ο ίδιος σημειώνει ότι περιστατικά όπως αυτό συμβαίνουν συχνά λόγω λαθών πλοήγησης, αλλά προσθέτει ότι είναι «πολύ νωρίς για να αρχίσουμε να κάνουμε εικασίες» σχετικά με αυτή την περίπτωση.

«Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών θα αναλάβει την υπόθεση. Αυτό είναι το ομοσπονδιακό όργανο στις ΗΠΑ που θα αναλάβει την ηγεσία των ερευνών, Είναι σαφές ότι θα εξετάσουν τη μηχανική βλάβη», εξηγεί.

«Πρόκειται για ένα πλοίο στο οποίο επέβαιναν δύο πιλότοι. Οι πιλότοι σε όρους ναυτιλίας είναι τοπικοί εμπειρογνώμονες που τοποθετούνται ειδικά στο πλοίο για το τελευταίο σκέλος του ταξιδιού, ώστε να το περάσουν μέσα από στενά υδατοδρόμια και γέφυρες. Γνωρίζουν την περιοχή. Θα είναι πολύ έμπειροι... στατιστικά μιλώντας, αυτό σημαίνει 46% μείωση του κινδύνου».

Βαλτιμόρηειδήσεις τώραγέφυρααγνοούμενοιφορτηγό πλοίο