Κόσμος|27.03.2024 06:43

Τρομοκρατική επίθεση στο Crocus Hall: Σε γραμμή της Μόσχας η Άγκυρα - «Στη Δύση οι εγκέφαλοι»

Μαρία Ζαχαράκη

Το θέμα του ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση στη Μόσχα της 22ης Μαρτίου έχει γίνει ένα κουβάρι, στο οποίο φαίνεται να έχει εμπλακεί κι η Τουρκία και για το λόγο αυτό προσπαθεί η να απεμπλακεί με όλες της τις δυνάμεις πριν πέσουν επάνω της οι ευθύνες.

Το γεγονός ότι δύο από αυτούς βρέθηκαν στην Τουρκία λίγες ημέρες πριν από την επίθεση έχει θορυβήσει πολύ και την Άγκυρα και τη Μόσχα. Οι έρευνες των μυστικών υπηρεσιών και των δύο χωρών αυτή τη στιγμή επικεντρώνονται  στο αν οι δράστες έλαβαν τις οδηγίες της επίθεσης όσο ήταν στην Τουρκία ή στη Ρωσία.

Οι Τούρκοι δεν θέλουν να επωμιστούν το βάρος ότι έτρεφαν στον κόλπο τους ένα τόσο ισχυρό, όπως αποδεικνύεται, τρομοκρατικό δίκτυο. Οι Ρώσοι από την άλλη, όπως ισχυρίζεται η ρωσική εφημερίδα Izvestia,  υποστηρίζουν ότι οι δύο τρομοκράτες έλαβαν οδηγίες για την επίθεση κατά την επίσκεψή τους στην Τουρκία.

«Στη Δύση οι εγκέφαλοι»

Πάντως, και στην Τουρκία, σύμφωνα με την ανταπόκριση της Μαρίας Ζαχαράκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, υποστηρίζουν ότι η βάση του δικτύου είναι η Τουρκία, γεγονός που επιβαρύνει τη θέση της απέναντι στη φίλα προσκείμενη Ρωσία. Το γεγονός έχει κινητοποιήσει την ΜΙΤ, η οποία αναλύει την κάθε λεπτομέρεια,

Οι αρχές ασφαλείας προχώρησαν σε τουλάχιστον 147 προσαγωγές σε 30 επαρχίες της Τουρκίας. Οι συλληφθέντες φέρεται να σχετίζονται με τον ISIS-Horasan.  Η Άγκυρα ελέγχει κάθε θέμα που σχετίζεται με αυτά τα δύο άτομα και όλες οι εξελίξεις κοινοποιούνται στη Μόσχα.

Τα τελευταία 24ωρα είναι αξιοπαρατήρητη, ωστόσο, η θέση που φαίνεται να υιοθετεί η Τουρκία  για το ποιος είναι ο εντολέας... Από αυτά που διαρρέονται  ή λέγονται από αξιωματούχους φαίνεται να ενισχύεται η θεωρία του Πούτιν  ότι η ηθικός αυτουργός είναι η Αμερική κι η Δύση. Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, το τρομοκρατικό αυτό δίκτυο  έχει τους πυρήνες του στην κεντρική Ασία  και στοχεύει χώρες της περιοχής, αλλά όχι της Δύσης. 

Άρα, όπως υποστηρίζουν, οι εγκέφαλοι μάλλον βρίσκονται στη Δύση. Το επιχείρημα είναι ότι  οι ΗΠΑ πολλές φορές έχουν χρησιμοποιήσει ακραία τρομοκρατικά στοιχεία για να χειραγωγήσουν προβληματικές χώρες σε άλλες ηπείρους. 

τρομοκρατική επίθεσηΤουρκίαΜόσχαΡωσίαειδήσεις τώραΗΠΑ