Κόσμος|27.03.2024 23:34

Μακελειό στη Μόσχα: Στους 143 οι νεκροί από την τρομοκρατική επίθεση

Newsroom

Ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση σε συναυλιακό χώρο της Μόσχας την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε σε 143, ανακοίνωσαν οι ρωσικές αρχές την Τετάρτη. Περίπου άλλοι 80 άνθρωποι που τραυματίστηκαν κατά την πολιορκία από ενόπλους παραμένουν στο νοσοκομείο.

Η φονικότερη επίθεση σε ρωσικό έδαφος

Το μακελειό το βράδυ της Παρασκευής στο Crocus City Hall, ένα εκτεταμένο εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο στα βορειοδυτικά προάστια της Μόσχας, ήταν η φονικότερη εξτρεμιστική επίθεση σε ρωσικό έδαφος εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες. Τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι που κρατούσαν αυτόματα τουφέκια πυροβόλησαν κατά χιλιάδων επισκεπτών συναυλιών και έβαλαν φωτιά στον χώρο.

Ένα παρακλάδι της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το τρομοκρατικό χτύπημα, ενώ οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν ότι είχαν πληροφορίες που επιβεβαίωναν την ευθύνη της οργάνωσης.

Η επικαιροποίηση των νεκρών από το υπουργείο Εκτάκτων Αναγκών της Ρωσίας δεν ανέφερε τον αριθμό των τραυματιών, αλλά ο υπουργός Υγείας Μιχαήλ Μουράσκο δήλωσε νωρίτερα την Τετάρτη ότι 80 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία και άλλοι 205 έχουν ζητήσει ιατρική περίθαλψη από την επίθεση.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας της Ρωσίας, η FSB, δήλωσε ότι είχε συλλάβει 11 άτομα την επομένη της επίθεσης, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων υπόπτων για οπλοφορία. Οι τέσσερις άνδρες, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως υπήκοοι Τατζικιστάν, εμφανίστηκαν την Κυριακή σε δικαστήριο της Μόσχας με κατηγορίες για τρομοκρατία και έφεραν σημάδια σοβαρών ξυλοδαρμών. Ένας από αυτούς φαινόταν να έχει μόλις τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.

Ρώσοι αξιωματούχοι, ωστόσο, επέμειναν ότι η Ουκρανία και η Δύση είχαν ρόλο, ισχυρισμοί που το Κίεβο αρνείται σθεναρά. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατηγόρησε τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι προσπαθεί να προκαλέσει πυρετό καθώς οι δυνάμεις του πολεμούν στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της FSB Αλεξάντερ Μπόρτνικοφ ισχυρίστηκε επίσης, χωρίς να παράσχει αποδείξεις, ότι δυτικές κατασκοπευτικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να έχουν εμπλακεί. Επανέλαβε τον ισχυρισμό του Πούτιν ότι οι τέσσερις ένοπλοι προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ουκρανία όταν συνελήφθησαν, θεωρώντας τον ως απόδειξη της υποτιθέμενης εμπλοκής του Κιέβου.

ISISΜόσχαΙσλαμικό Κράτοςτρομοκρατική επίθεσηνεκροίειδήσεις τώραΡωσία