Κόσμος|01.04.2024 11:20

«Φουντώνει» το Pfizergate: Στην Ευρωπαϊκή εισαγγελία η έρευνα για τα SMS φον ντερ Λάιεν - Μπουρλά

Newsroom

Καταγγελίες για ποινικά αδικήματα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για τα εμβόλια μεταξύ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του διευθύνοντος συμβούλου της Pfizer ερευνούν κορυφαίοι ευρωπαίοι εισαγγελείς, σύμφωνα με εκπρόσωπο της εισαγγελίας της Λιέγης.

Οι ερευνητές της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας (EPPO) ανέλαβαν τους τελευταίους μήνες από τους Βέλγους εισαγγελείς που ερευνούν τη φον ντερ Λάιεν για «παρέμβαση σε δημόσια καθήκοντα, καταστροφή sms, διαφθορά και σύγκρουση συμφερόντων», σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδαν το Politico και εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Λιέγης. Ενώ οι εισαγγελείς της EPPO ερευνούν τα φερόμενα ποινικά αδικήματα, δεν έχει απαγγελθεί ακόμη κατηγορία σε κανέναν σε σχέση με την υπόθεση.

Πότε ξεκίνησε η έρευνα

Η έρευνα ξεκίνησε αρχικά από τις βελγικές δικαστικές αρχές στην πόλη της Λιέγης στις αρχές του 2023 μετά από ποινική καταγγελία που υπέβαλε ο τοπικός λομπίστας Frederic Baldan. Αργότερα προσχώρησαν η ουγγρική και η πολωνική κυβέρνηση - αν και η τελευταία βρίσκεται στη διαδικασία απόσυρσης της καταγγελίας της μετά την εκλογική νίκη μιας φιλοευρωπαϊκής κυβέρνησης με επικεφαλής τον Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης στο POLITICO. 

Η καταγγελία για τα sms

Η καταγγελία του Baldan επικεντρώθηκε γύρω από μια υποτιθέμενη ανταλλαγή γραπτών μηνυμάτων μεταξύ της φον ντερ Λάιεν και του επικεφαλής της Pfizer Άλμπερτ Μπούρλα κατά την προετοιμασία της μεγαλύτερης συμφωνίας εμβολίων της ΕΕ στο αποκορύφωμα της πανδημίας Covid-19, σε μια υπόθεση που ονομάστηκε «Pfizergate».

Οι New York Times, οι οποίοι πρώτοι αποκάλυψαν την ανταλλαγή μηνυμάτων, έκαναν αγωγή κατά της Κομισιόν, αφού αρνήθηκε να αποκαλύψει το περιεχόμενο των μηνυμάτων μετά από αίτημα πρόσβασης σε έγγραφα.

Σε δύσκολη θέση η Κομισιόν

Η ανάληψη των ερευνών από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον ρόλο της προέδρου της Κομισιόν στη συμφωνία για το εμβόλιο, η οποία φέρεται να είχε αξία μεγαλύτερη των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μάλιστα, η εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιε έχει θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία ως επικεφαλής της ΕΕ.

Η Επιτροπή έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να αποκαλύψει το περιεχόμενο των γραπτών μηνυμάτων ή ακόμη και να επιβεβαιώσει την ύπαρξή τους.

Υπενθυμίζεται πως, πριν από μερικούς μήνες, το POLITICO είχε αποκαλύψει ότι δόσεις αξίας τουλάχιστον 4 δισεκατομμυρίων ευρώ έκαναν… φτερά, σημειώνοντας ότι, έκτοτε, η σύμβαση για το εμβόλιο της Pfizer έχει επαναδιαπραγματευτεί. Η ίδια η φον ντερ Λάιεν είχε δηλώσει στην ιστοσελίδα: «Ό,τι είναι απαραίτητο με αυτό έχει ειπωθεί και ανταλλαχθεί. Και θα περιμένουμε τα αποτελέσματα».

ειδήσεις τώραΟύρσουλα φον ντερ ΛάιενεμβόλιαPFIZERΚομισιόνΆλμπερτ Μπουρλά