Κόσμος|03.04.2024 07:41

Δημοτικές εκλογές Τουρκία: Αυτοκριτική Ερντογάν - «Ή ανακάμπτουμε ή λιώνουμε σαν πάγος»

Μαρία Ζαχαράκη

Σε αποτίμηση των δημοτικών εκλογών προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος ΑΚ, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη με θέμα το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών.

Οι αιτίες για την εκλογική καθίζηση, σύμφωνα με τον Ερντογάν

Το κόστος ζωής και ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τον Ερντογάν, αποτέλεσαν τη βασική αιτία της ήττας του κόμματος, ενώ επέστησε την προσοχή και στη "νόσο της αλαζονείας", όπως την αποκάλεσε, η οποία κυρίευσε το κόμμα. Υπογράμμισε την ανάγκη για αυτοκριτική και αναφέρθηκε στη σημασία της ανάληψης ευθυνών από το επιτελείο του κόμματος.

"Είτε βλέπουμε τα λάθη μας και ανακάμπτουμε, είτε συνεχίζουμε να λιώνουμε σαν πάγος στον ήλιο", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας την ανάγκη για ολοκληρωμένη και αποτελεσματική δράση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε μία σκληρή αυτοκριτική: Εξέφρασε την ανησυχία του για τη μείωση του ποσοστού συμμετοχής στις εκλογές του 2024 και ανέλυσε τους παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτήν την εξέλιξη, καλώντας το επιτελείο του να αναλάβει πρωτοβουλία για την αντιμετώπισή τους. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για συζήτηση και ανάλυση των θεμάτων που προέκυψαν, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας επιλογής υποψηφίων, και τη λήψη κατάλληλων μέτρων για τη βελτίωση της κατάστασης.

Ο Τούρκος πρόεδρος επέστησε επίσης την προσοχή στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι συνταξιούχοι λόγω του υψηλού πληθωρισμού και δεσμεύτηκε να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Τέλος, κάλεσε το επιτελείο του κόμματος να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και αποφασιστικότητα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η «Ασθένεια της Αλαζονείας»

Ο  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη σε μια εμπεριστατωμένη αναφορά στα αποτελέσματα των πρόσφατων δημοτικών εκλογών. Με σαφή αυτοκριτική διάθεση, επισήμανε την ανάγκη αντιμετώπισης της "ασθένειας της αλαζονείας", η οποία, όπως επισήμανε, επηρέασε τόσο την πτώση του κόμματος όσο και την κοινωνία συνολικά.

Στην αναφορά του, ο Ερντογάν επεσήμανε τη σημασία της αυτοκριτικής και της ανάληψης ευθυνών από το επιτελείο του κόμματος. Αναφέροντας παραδείγματα από την κρίση στη Γάζα, επισήμανε την ανεπάρκεια των πολιτικών επιλογών και την ανάγκη για επανεξέταση και βελτίωση.

"Ξεκινώντας από εδώ", τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, "αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που επεκτείνεται στις επαρχιακές, περιφερειακές και δημοτικές οργανώσεις, στους δημάρχους, στους βουλευτές, ακόμη και στη γραφειοκρατία".

"Θα δείξουμε στο έθνος μας ότι κανείς σε αυτό το κόμμα δεν είναι 'ανάξιος', ανεξάρτητα από τη θέση του", υπογράμμισε ο Ερντογάν, ενθαρρύνοντας έτσι τη συμμετοχή όλων στη διαδικασία αυτοκριτικής και βελτίωσης.

«Δεν θα ρίξουμε την ευθύνη στο έθνος»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέρριψε καταφανώς την ιδέα της επίρριψης ευθυνών στο έθνος για τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών. Επισημαίνοντας ότι αυτή η πρακτική είναι συνηθισμένη για "τους ανίκανους και τους αδαείς", ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της αυτοκριτικής και της ανάληψης ευθυνών από τους πολιτικούς.

"Στην αποτίμησή μας, δεν αναζητούμε ποτέ το σφάλμα στο έθνος", δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, επισημαίνοντας ότι η ευθύνη πρέπει να αναλαμβάνεται από τους ίδιους τους πολιτικούς και το κόμμα. Κατέστησε σαφές ότι κανένας δεν μπορεί να αποφύγει την αυτοκριτική και την ευθύνη για τα εκλογικά αποτελέσματα.

«Όλοι θα λογοδοτήσουμε»

"Λέω ξεκάθαρα ότι κανένας από όσους κάθονται γύρω από αυτό το τραπέζι, συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μου, δεν μπορεί να ξεφύγει από την ευθύνη των εκλογικών αποτελεσμάτων της 31ης Μαρτίου. Θα λογοδοτήσουμε στους εαυτούς μας πριν λογοδοτήσουν οι άλλοι. Θέλω να βάλετε τη βελόνα στον εαυτό σας και το ραβδί στους άλλους", φέρεται να είπε.

Ο Ταγίπ Ερντογάν προχώρησε ακόμη παραπέρα, αναφέροντας ότι για τις ελλείψεις, τα λάθη, τις προθέσεις, ακόμη και για την προδοσία ευθύνονται οι πολιτικοί και η κυβέρνηση.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν έκανε λόγο πάντως και για επιτυχημένη απόδοση σε περιοχές, όπως η σεισμόπληκτη Αντιόχεια, επισημαίνοντας ότι η ανάλυση και η αντιμετώπιση των προκλήσεων είναι ουσιαστική για τη διατήρηση της υποστήριξης του έθνους και την πρόοδο της χώρας.

«Θα ενισχύσουμε τις γέφυρες της καρδιάς μας με το έθνος»

Ο Τούρκος πρόεδρος προειδοποίησε για τις επιπτώσεις της αδράνειας και της αδιαφορίας. "Είτε θα αναγνωρίσουμε τα λάθη μας και θα συνέλθουμε, είτε θα συνεχίσουμε να λιώνουμε σαν πάγος στον ήλιο", είπε, εκφράζοντας την επιτακτική ανάγκη για αλλαγή και δράση.

Προβάλλοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε για τον κίνδυνο της απώλειας της επαφής με το έθνος και την επίπτωση που θα έχει αυτό στην πολιτική πορεία της χώρας.

"Είτε θα ενισχύσουμε εκ νέου τις γέφυρες της καρδιάς μας με το έθνος μας, είτε δεν θα αποφύγουμε να γίνουμε σαν τα κόμματα που επικρίνουμε", τόνισε, επιβεβαιώνοντας την ανάγκη για ενότητα και διαλογική σχέση με τον λαό.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος επέκρινε την πιθανή σπατάλη του πολυετούς μόχθου και της προόδου, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για την προστασία και την προώθηση των επιτευγμάτων της χώρας.

"Δεν μπορούμε και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν, όποιος κι αν είναι, να σπαταλήσει και να χαραμίσει 22 χρόνια μόχθου, 22 χρόνια σκληρού αγώνα", κατέληξε.

εκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραδημοτικές εκλογές ΤουρκίαΤουρκία