Κόσμος|03.04.2024 13:51

Ταϊβάν: Σκηνές αποκάλυψης μετά τον ισχυρό σεισμό - Συγκλονίζουν μαρτυρίες

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press
Associated Press

Ο ισχυρότερος σεισμός της Ταϊβάν τα τελευταία 25 χρόνια προκάλεσε τον θάνατο εννέα ανθρώπων και τον τραυματισμό τουλάχιστον 800, προκαλώντας καταρρεύσεις κτιρίων, διακοπές ρεύματος και κατολισθήσεις στο νησί και πυροδοτώντας τις πρώτες προειδοποιήσεις για τσουνάμι στη νότια Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες.

Αγωνία για τους εγκλωβισμένους

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα θύματα βρίσκονται στην ορεινή, αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στην ανατολική Ταϊβάν, όπου εντοπίστηκε και το επίκεντρο το σεισμού.

Το αεροδρόμιο της Νάχα, το μεγαλύτερο στην ιαπωνική νήσο Οκινάουα, ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις. Το εστιακό βάθος του υποθαλάσσιου σεισμού, που σημειώθηκε σε ώρα κατά την οποία οι κάτοικοι κατευθύνονταν στη δουλειά τους και τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο, ήταν 15,5 χιλιόμετρα.

Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού για εγκλωβισμένους σε σήραγγες κοντά στην πόλη Χουάλιεν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο Γερμανοί.

Η ιαπωνική μετεωρολογική και σεισμολογική υπηρεσία (JMA) εκτίμησε ότι ο σεισμός ήταν 7,7 βαθμών, η αντίστοιχη υπηρεσία της Ταϊβάν (CWA) ότι ήταν 7,2 βαθμών, ενώ το αμερικανικό ινστιτούτο γεωλογικών ερευνών (USGS) πως η ισχύς του ήταν 7,4 βαθμοί.

Βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν παιδιά να διασώζονται από κτίρια κατοικιών που κατέρρευσαν. Ένα πενταώροφο κτίριο στο Hualien εμφανίστηκε σοβαρά κατεστραμμένο, με τον πρώτο όροφο να έχει καταρρεύσει και το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου να γέρνει σε γωνία 45 μοιρών.

Σκηνές αποκάλυψης

Το εθνικό πάρκο Taroko στο Hualien δήλωσε ότι σχεδόν 1.000 τουρίστες και το προσωπικό είχαν εγκλωβιστεί στα βουνά του.

Το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας (CST) της Ταϊβάν δήλωσε ότι άνθρωποι και οχήματα παγιδεύτηκαν στη σήραγγα Dachingshui. Οι σιδηροδρομικές γραμμές υπέστησαν επίσης ζημιές και τα σχολεία και οι χώροι εργασίας έκλεισαν σε μεγάλες περιοχές της πόλης. Δεκάδες χιλιάδες σπίτια είναι χωρίς ρεύμα.

Αυτόπτες μάρτυρες στο Χουαλιέν περιέγραψαν ότι οδηγούσαν ενώ πέτρες που ξεκολλούσαν από τα κοντινά βουνά έπεφταν γύρω τους, ενώ άλλοι έσπευσαν έξω αφού ένιωσαν τη δύναμη των δονήσεων.

Οι ζημιές ήταν ορατές σε ορισμένα κτίρια στο κέντρο της Ταϊπέι, όπως έξω από το ξενοδοχείο Howard Plaza, όπου ο σεισμός προκάλεσε ζημιές στην τοιχοποιία και απομάκρυνε ορισμένα από τα γράμματα στην πινακίδα του ξενοδοχείου.

Ανησυχία για τσουνάμι

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν αρχικά ότι ο σεισμός θα μπορούσε να προκαλέσει κύματα ύψους έως και τριών μέτρων σε ορισμένες περιοχές του νομού Οκινάουα, που βρίσκεται περίπου 1.600 χιλιόμετρα νότια του Τόκιο, αλλά οι προβλέψεις υποβαθμίστηκαν αργότερα. Η μετεωρολογική υπηρεσία της Ιαπωνίας ήρε όλες τις οδηγίες για τσουνάμι περίπου το μεσημέρι τοπική ώρα, ενώ ο επικεφαλής γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Γιοσιμάσα Χαγιάσι, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν αναφορές για τραυματισμούς ή ζημιές.

Ωστόσο, ένας αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ιαπωνίας προέτρεψε τους ανθρώπους να συνεχίσουν την εκκένωση μέχρι να αρθεί η προειδοποίηση. Κάποιοι κάτοικοι του κύριου νησιού της Οκινάουα είχαν απομακρυνθεί σε μια κοντινή στρατιωτική βάση των ΗΠΑ, ανέφεραν δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ενώ πλάνα έδειχναν άλλους να παρακολουθούν τη θάλασσα από την ασφάλεια ενός υψώματος στην πρωτεύουσα του νομού, τη Νάχα.

Ο οργανισμός προειδοποίησε ότι μετασεισμοί, παρόμοιας έντασης με αυτούς που έγιναν αισθητοί στην Ταϊβάν, ενδέχεται να είναι πιθανοί την επόμενη εβδομάδα.

Η δύναμη του σεισμού

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος μετά το 1999 όταν δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών κατέστρεψε 50.000 κτίρια (2.400 νεκροί).

Αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ταϊβάν δήλωσαν ότι η ένταση του σεισμού στην κομητεία Χουάλιεν μετρήθηκε στην 6η βαθμίδα της 7βαθμης κλίμακας.

Οι ίδιοι εξήγησαν ότι ένας σεισμός τέτοιας σφοδρότητας προκαλεί κατάρρευση τοίχων εκτός αν είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένο μπετόν και ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και πρέπει να συρθούν προκειμένου να μετακινηθούν.

ειδήσεις τώρασεισμόςΤαϊβάν