Κόσμος|04.04.2024 14:31

Σεισμός στην Ταϊβάν: Δεκάδες μετασεισμοί, τρομακτικά βίντεο και δραματικές επιχειρήσεις διάσωσης

Newsroom

Στιγμές απόλυτου τρόμου βίωσαν στην Ταϊβάν, όταν ο σεισμός των 7, 4 Ρίχτερ ταρακούνησε τη χώρα. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ο θάνατος 9 ανθρώπων, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 1.000.

Εκατοντάδες πολίτες στην πόλη Χουαλιέν που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο της σεισμικής δόνησης διανυκτέρευσαν στους δρόμους και σε πάρκα. Εντωμεταξύ οι υπηρεσίες του δήμου προσπαθούν να σταθεροποιήσουν ή να κατεδαφίσουν κτίρια που επλήγησαν από τις φονικές δονήσεις.

50 μετασεισμοί 

Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι περίπου ένα 24ωρο αργότερα καταγράφηκαν 50 μετασεισμοί. «Φοβάμαι τους μετασεισμούς και δεν ξέρω πόσο άσχημα θα είναι ταρακουνήματα», δήλωσε στο Reuters κάτοικος της περιοχής.

Η ισχύς του σεισμού αποτυπώθηκε στους τηλεοπτικούς δέκτες, καθώς όσο παρουσιαστές των πρωινών εκπομπών εκφωνούσαν τις ειδήσεις της ημέρας τα σκηνικά άρχισαν να τραντάζονται.


Ο σεισμός χτύπησε σε βάθος 15,5 χιλιομέτρων προκαλώντας προειδοποίηση για τσουνάμι στη νότια Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, η οποία αργότερα ανακλήθηκε.

Εκατοντάδες πολίτες εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους ή τις δουλειές τους. Βίντεο δείχνει διασώστες να στήνουν σκάλες για να απεγκλωβίσουν πολίτες. Οι ισχυρές δονήσεις στην Ταϊπέι είχαν ως συνέπεια το μετρό να κλείσει για λίγο.

Οι πυροσβεστική δήλωσε απεγκλώβισε περίπου 70 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί σε σήραγγες κοντά στην πόλη Χουαλιέν, μεταξύ των οποίων και δύο Γερμανους. Έχουν χάσει όμως την επαφή με 50 εργαζόμενους που επέβαιναν σε τέσσερα μικρά λεωφορεία και κατευθύνονταν σε ένα ξενοδοχείο κοντά το φαράγγι Ταρόκο. Άλλοι 80 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί σε μια περιοχή εξόρυξης, αν και δεν ήταν άμεσα σαφές αν βρίσκονταν μέσα σε ορυχείο τη στιγμή του σεισμού. 

τσουνάμιμετασεισμοίειδήσεις τώραΤαϊβάνσεισμός