Κόσμος|05.04.2024 19:59

Τουρκικά ΜΜΕ για ΝΟΤΑΜ: «Έτσι έκλεισε η Τουρκία το Αιγαίο»

Μαρία Ζαχαράκη

Η ενασχόληση σήμερα του τουρκικού τύπου με την Ελλάδα και το Αιγαίο αφορά στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στα ελληνικά ΜΜΕ η τουρκική ΝΟΤΑΜ (αεροπορική ειδοποίηση), που κλείνει πέντε διαφορετικούς εναέριους χώρους στο Αιγαίο, εκτείνοντας την επιρροή της Τουρκίας μέχρι τον 25ο παράλληλο.

Παράλληλα, η προσεχής διοργάνωση της πολυεθνικής αεροπορικής άσκησης «ΗΝΙΟΧΟΣ 2024» από την Ελλάδα έχει προκαλέσει την προσοχή του τουρκικού τύπου, με τα μέσα ενημέρωσης να εστιάζουν στην ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ της Ελλάδας και άλλων δυτικών χωρών.

Όσον αφορά τη ΝΟΤΑΜ, η τουρκική εφημερίδα Αϊντινλίκ με τίτλο «Έτσι έκλεισε η Τουρκία το Αιγαίο» περιγράφει την ενέργεια αυτή ως μέρος της «Αποστολής Προστασίας του Περιβάλλοντος και Υποστήριξης Έρευνας και Διάσωσης», αλλά ο ελληνικός Τύπος την καταγγέλλει ως «παράνομη».

«Οι περιοχές που διχοτομούν το Αιγαίο, περιλαμβάνουν τα όρια του μελλοντικού FIR της Τουρκίας»

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι οι περιοχές, οι οποίες διχοτομούν το Αιγαίο, περιλαμβάνουν τα όρια της μελλοντικής περιοχής πληροφοριών πτήσεων (FIR) της Τουρκίας.

Επίσης, η εφημερίδα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον ελληνικό ισχυρισμό για εναέριο χώρο 10 ναυτικών μιλίων, καθώς καμία άλλη χώρα δεν ορίζει εναέριο χώρο πέρα από το πλάτος των χωρικών της υδάτων.

Όσον αφορά τον «ΗΝΙΟΧΟ 2024» η άσκηση αντιμετωπίζεται από τον τουρκικό τύπο ως μία ενδεχόμενη επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και αυξημένης στρατιωτικής συνεργασίας στην περιοχή.

Οι αναφορές στις ασκήσεις της Ελλάδας από τον τουρκικό τύπο υπονοούν συνήθως την ανάγκη για αυξημένη επαγρύπνηση.

Αιγαίοειδήσεις τώραΤουρκίαΝΟΤΑΜειδήσεις