Κόσμος|10.04.2024 07:12

Ανησυχία από τον θάνατο εκατοντάδων πιγκουίνων στην Ανταρκτική: Ποιος ιός «απειλεί» τα θαλάσσια πτηνά

Newsroom

Ένας θανατηφόρος τύπος του ιού της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε 532 νεκρούς πιγκουίνους στο νησί Heroina, τροφοδοτώντας την ανησυχία ότι ο ιός θα μπορούσε να εξαπλωθεί μεταξύ των τεράστιων αποικιών των πιγκουίνων στην Ανταρκτική.

Ο ακριβής αριθμός των θυμάτων πάντως παραμένει αβέβαιος, με την απεραντοσύνη του νησιού και την κατάσταση των πτωμάτων να καθιστούν την πλήρη καταμέτρηση δύσκολη.

Αυτή η ανησυχητική ανακάλυψη, που περιγράφεται λεπτομερώς σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου Federation της Αυστραλίας, έχει προκαλέσει φόβους ότι ο ιός της γρίπης των πτηνών H5N1, γνωστός για τις θανατηφόρες επιπτώσεις του, μπορεί να αποδεκατίσει και άλλα απειλούμενα είδη.

Προκειμένου όμως να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για τον ακριβή τύπο του ιού που αποτελεί απειλή για την περιοχή, ερευνητές θα στείλουν δείγματα σε εξειδικευμένα εργαστήρια, με την ελπίδα ότι οι επόμενοι μήνες θα φέρουν σαφήνεια στην κατάσταση.

Εντοπίστηκε στη Νότια Αμερική το 2022

Ο τύπος του ιού H5N1 πάντως που εξετάζεται σε όλες τις ηπείρους έχει θορυβήσει τους επιστήμονες παγκοσμίως. Αφού έφτασε στη Νότια Αμερική το 2022, προχώρησε γρήγορα στην Ανταρκτική, σηματοδοτώντας το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού στην απομακρυσμένη ήπειρο τον Φεβρουάριο. Αυτή η επιθετική εξάπλωση έχει εγείρει ανησυχίες για τον πιθανό αποδεκατισμό απειλούμενων ειδών, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων πληθυσμών πιγκουίνων.

Ανταρκτικήπιγκουίνοιιόςειδήσεις τώραειδήσεις