Κόσμος|08.04.2024 17:51

Τουρκία: Αντιδράσεις για τις εμπορικές σχέσεις Άγκυρας και Τελ Αβίβ

Μαρία Ζαχαράκη

Αυξάνονται οι διαμαρτυρίες κατά της κυβέρνησης Ερντογάν για το εμπόριο που φέρεται να συνεχίζει με το Ισραήλ. Οι νέοι που συνήθως συμμετέχουν σε αυτό το κίνημα διοργανώνουν διαμαρτυρίες, ενημερώνουν την κοινή γνώμη με ανακοινώσεις και προσπαθούν να επηρεάσουν τις πολιτικές αποφάσεις.

Μετά τις δημοτικές εκλογές, όπου νέοι εμφανίζονταν με πλακάτ κατά του εμπορίου με το Ισραήλ στις προεκλογικές συγκεντρώσεις του Τούρκου προέδρου και συλλαμβάνονταν, τώρα το κίνημα έχει πάρει μορφή πιο μαζικών διαδηλώσεων κυρίως στην Κωνσταντινούπολη.

Το Σάββατο στην Κωνσταντινούπολη, το κίνημα «Χίλιοι νέοι για την Παλαιστίνη», μια ομάδα νέων, πραγματοποίησε διαμαρτυρία, ζητώντας από την κυβέρνηση να διακόψει τους εμπορικούς δεσμούς της με το Ισραήλ λόγω της επίθεσης στη Γάζα.
Η αστυνομία επιτέθηκε στους διαδηλωτές και τους χτύπησε, ενώ συνέλαβε 43 άτομα, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού.

Το Σάββατο επίσης, το γύρο του διαδικτύου έκαναν οι εικόνες της άγριας συμπεριφοράς της τουρκικής αστυνομίας απέναντι σε μία διαδηλώτρια που φορούσε μαντήλα και διαμαρτύρονταν για τη συνέχιση του εμπορίου της Τουρκίας με το Ισραήλ.

Ενώ στη νεαρή διαδηλώτρια είχαν περάσει χειροπέδες, η βάναυση συμπεριφορά των αστυνομικών με κλωτσιές και σπρωξίματα καταγράφηκε από κάμερα, προκαλώντας τεράστια αντίδραση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της Τουρκίας, αλλά και την παρέμβαση του υπουργού Εσωτερικών, Αλί Γερλίκαγιά, ο οποίος έθεσε σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικούς.

Παρέμβαση στην ελευθερία έκφρασης

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, αντέδρασε στην παρέμβαση της αστυνομίας λέγοντας: «Η μεταχείριση των νέων που κατέβηκαν στη λεωφόρο Ιστικλάλ με το σύνθημα “Σταματήστε το εμπόριο με το Ισραήλ” είναι σαφώς αντίθετη με την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία του συνέρχεσθαι και το Σύνταγμα. Οι κρατούμενοι νέοι πρέπει να απελευθερωθούν αμέσως. Παρακολουθούμε στενά τη διαδικασία».

Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγιά ανακοίνωσε ότι οι νέοι που ζήτησαν την παύση του εμπορίου με το Ισραήλ κρατήθηκαν για «προσβολή των πολιτικών».

Το κίνημα «Χίλιοι νέοι για την Παλαιστίνη»

Είναι μια πρωτοβουλία που έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό σχετικά με τα γεγονότα στην Παλαιστίνη και να προωθήσει την υποστήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό.

ΚωνσταντινούποληΠαλαιστίνηειδήσεις τώραεμπόριοΤουρκία