Κόσμος|09.04.2024 18:28

Ολική έκλειψη ηλίου: Έτσι την είδαν οι αστροναύτες από το διάστημα

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Η ολική έκλειψη ηλίου ενθουσίασε εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν τη δυνατότητα να δουν το εντυπωσιακό φαινόμενο σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά. Αλλά την ώρα που όλοι έστρεφαν το βλέμμα τους ψηλά, οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – σε τροχιά 250 μίλια πάνω από τη Γη κοιτούσαν δίπλα τους και κατέγραψαν το πως είδαν αυτοί την έκλειψη.

Τα εντυπωσιακά πλάνα

Οι αστροναύτες κατέγραψαν καρέ της σκιάς του φεγγαριού, ενώ η ίδια εικόνα κατεγράφη από τους μετεωρολογικούς δορυφόρους. Συγκεκριμένα, το βίντεο τραβήχτηκε από τους μηχανικούς πτήσης της NASA Matthew Dominick και Jeanette Epps.

Σημειώνεται ότι η θέση του Διαστημικού Σταθμού δεν ήταν τυχαία, αφού η NASA προετοιμαζόταν για αυτή τη στιγμή εδώ και μήνες, τροποποιώντας την πορεία του Διεθνή Διαστημικού Σταθμού, ώστε να τον φέρει την κατάλληλη θέση για λήψεις, στις 8 Απριλίου.

Οι μετεωρολογικοί δορυφόροι κατέγραψαν επίσης μειωμένες επιφανειακές θερμοκρασίες στη Γη κατά τη διάρκεια του “περάσματος” της σκιάς, καθώς μειώθηκε η ποσότητα του ηλιακού φωτός που έφτανε στο έδαφος (στο μονοπάτι της ολότητας, οι θερμοκρασίες πέφτουν κατά περίπου 10 βαθμούς).

Η χθεσινή ολική έκλειψη ηλίου ήταν η πρώτη που κατεγράφη στη Βόρεια Αμερική τα τελευταία έξι χρόνια και η δεύτερη μεγαλύτερη σε διάρκεια μετά την αντίστοιχη που έλαβε χώρα στις 16 Ιουνίου 1806.

NASAΔιεθνής Διαστημικός Σταθμόςειδήσεις τώρααστροναύτεςέκλειψη ηλίου