Κόσμος|09.04.2024 20:24

Τουρκία: Χάνουν δυναμική τα ισλαμικά τάγματα μετά τις δημοτικές εκλογές – Η επιρροή Ερντογάν

Μαρία Ζαχαράκη

Οι εσωτερικές συγκρούσεις για τη διαδοχή που προκάλεσαν οι πρόσφατοι θάνατοι των σεΐχηδων των δύο μεγαλύτερων αυτή τη στιγμή ισλαμικών ταγμάτων Μενζίλ και Ισμαήλαγά στην Τουρκία άνοιξαν μία νέα περίοδο αναστάτωσης και αναδιάρθρωσης στο εσωτερικό τους, αλλά κυρίως αποκάλυψαν τις σχέσεις διαπλοκής με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Οι νέοι ηγέτες που ανέλαβαν τα ηνία των Μενζίλ και Ισμαήλαγά υποστηρίχθηκαν ενεργά από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό αναδεικνύει τη σημαντική επίδραση που έχει αποκτήσει ο Ερντογάν στα εσωτερικά των ισλαμικών κοινοτήτων στην Τουρκία, ειδικά μετά το «φιάσκο» με τον πρώην πνευματικό του ηγέτη Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ανδρώθηκε σε τέτοιο σημείο μέσα στον μηχανισμό και τη γραφειοκρατία του κράτους, που προσπάθησε -με την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016- να τον ανατρέψει και να αναλάβει το τάγμα την εξουσία της χώρας.

Η πολιτική αυτή παρέμβαση του Ερντογάν στα τάγματα αποκαλύπτει τις πολιτικές και κοινωνικές διαστάσεις του ρόλου του στην ισλαμική κοινότητα της Τουρκίας, καθώς οι ηγέτες που έχουν την υποστήριξη του Ερντογάν εμφανίζονται ως σημαντικοί παράγοντες στον πολιτικό χάρτη της χώρας, με επιρροή στην κοινωνία, ενώ η ίδια η παρουσία του Τούρκου προέδρου διαμορφώνει τις δυναμικές εντός των ισλαμικών ταγμάτων.

Ωστόσο, ως παράπλευρη απώλεια, οι εκλογές της 31ης Μαρτίου φαίνεται να επηρέασαν την εσωτερική δομή και την επιρροή των ισλαμικών ταγμάτων στην Τουρκία, καθώς η ήττα σε περιοχές, όπου τα τάγματα είχαν επιρροή, όπως η Κωνσταντινούπολη και το σεισμόπληκτο Αντίγιαμάν, αποτέλεσε ένα σοβαρό πλήγμα για αυτές, ενισχύοντας παράλληλα την αντιπολίτευση και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.

Η νέα πραγματικότητα των ισλαμικών αιρέσεων μετά τις εκλογές

Μετά τις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση στην Τουρκία, καθώς τα ισλαμικά τάγματα Μενζίλ και Ισμαήλαγά βρίσκονται σε μια νέα πορεία, φέρνοντας στο προσκήνιο μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, η οποία διακρίνεται από την αμοιβαία συνύπαρξη και επίδραση της θρησκείας και της πολιτικής.

Για πολλές δεκαετίες, τα ισλαμικά τάγματα στην Τουρκία διαδραμάτιζαν σημαντικό ρόλο στον πολιτικό χώρο, ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις έχουν φέρει νέα δυναμική, με τη θρησκεία να ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στο πολιτικό πεδίο. Το φαινόμενο αυτό αντικατοπτρίζει την εξέλιξη της τουρκικής κοινωνίας και των αξιών της. Η θρησκεία δεν αποτελεί πλέον απλώς μια πνευματική καθοδήγηση για τον τουρκικό λαό, αλλά είναι επίσης ένας παράγοντας που διαμορφώνει τις πολιτικές επιλογές και τις κοινωνικές σχέσεις. Αυτή η συνύπαρξη της θρησκείας και της πολιτικής -παρόλο που έχασε λίγη από τη δυναμική της στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές- άνοιξε το δρόμο για την κατανόηση της σύγχρονης τουρκικής κοινωνίας.

 

ΤουρκίαΦετουλάχ Γκιουλένειδήσεις τώραδημοτικές εκλογές ΤουρκίαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚωνσταντινούπολη