Κόσμος|11.04.2024 10:56

Ψηλά στην ατζέντα των ρωσικών ΜΜΕ η πιθανή μεταφορά ελληνικών F-16 στην Ουκρανία, παρά τη διάψευση ΥΠΕΘΑ

Newsroom

Αρκετά «ψηλά» σε ρωσικά και ουκρανικά ΜΜΕ εξακολουθεί να βρίσκεται η είδηση περί πιθανής παραχώρησης 32 ελληνικών F-16 στη Ουκρανία, παρά τη διάψευση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας μετά και τις αντιδράσεις που προκάλεσε δημοσίευμα διεθνούς μέσου ενημέρωσης.

Σύμφωνα μάλιστα με τον ανταποκριτή του OPEN, Θανάση Αυγερινό η είδηση της φημολογίας αυτής έχει κυριαρχήσει στη Ρωσία και την Ουκρανία ενώ δεν είναι και λίγοι αυτοί που προσθέτουν πως δεν είναι μόνο 32 τα ελληνικά F-16 που θα παραχωρηθούν από την Ελλάδα αλλά πολλά περισσότερα, συνδέοντας το ενδεχόμενο αυτό με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, ότι θα πουληθούν πάνω από 100 ελληνικά αεροσκάφη.

Ρώσοι αναλυτές: Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται στα F-16 πιθανώς και από Έλληνες

Οι Ρώσοι αναλυτές εκτιμούν επίσης πως Έλληνες εκπαιδευτές συμμετέχουν ήδη στην εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων για τα F-16. Μια εκπαίδευση που το πιθανότερο είναι πως ολοκληρώνεται στην Βρετανία. Μεγάλος λόγος όμως γίνεται και για τη χρήση αεροπορικής βάσης στη Ρουμανία που γίνονται έργα διεύρυνσής της και πιθανότατα εκεί να υπάρχει σχεδιασμός ώστε επιχειρούν τα F-16 αν τελικά χρησιμοποιηθούν.

Τα F-16 θα αντιμετωπιστούν ως δυνάμεις μεταφορείς πυρηνικών όπλων

Οι τελευταίες εξελίξεις κλιμακώνουν τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας σύμφωνα με τη Μόσχα, όσον αφορά την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία. Τα F-16 θεωρούνται πολύ σημαντικό όπλο παρά το γεγονός πως είναι αρκετά μεταχειρισμένα. Παράλληλα όμως οι Ρώσοι έχουν δηλώσει πως τα F-16 αντιμετωπίζονται ως δυνάμεις μεταφορείς πυρηνικών  όπλων και πως θα καταστρέφονται. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν δεν απέκλεισε χτύπημα και στα αεροδρόμια από όπου εκκινούν τα αεροπλάνα.

To επίμαχο δημοσίευμα

Υπενθυμίζεται ότι το δημοσίευμα του Newsweek αναφέρει ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να μεταφέρει έως και 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 στην Ουκρανία, σύμφωνα με ελληνικά μέσα ενημέρωσης, καθώς το Κίεβο περιμένει απογοητευμένο να φτάσει το πρώτο από τα δυτικής κατασκευής αεροσκάφη τις επόμενες εβδομάδες».

Το ξένο δίκτυο στο ρεπορτάζ του επικαλείται ελληνικά δημοσιεύματα και εκτιμά ότι «είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η Αθήνα θα μεταφέρει τα αεροσκάφη στο Κίεβο», προσθέτοντας ότι η Ουκρανία «θα μπορούσε επίσης να λάβει 24 γαλλικής κατασκευής μαχητικά αεροσκάφη Mirage 2000-5».

Στο ίδιο κείμενο παρατίθενται και οι δηλώσεις Δένδια τις προηγούμενες μέρες στις οποίες αναφέρθηκε στους πολλούς τύπους μαχητικών που διαθέτει η Ελλάδα, την ανάγκη για ομοιοτυπία και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι τα F-16 Block 30 και τα Mirage 2000-5 θα μπορούσαν να πουληθούν.

ειδήσειςΟυκρανίαειδήσεις τώραF-16υπουργείο Εθνικής ΆμυναςΡωσία