Κόσμος|11.04.2024 17:37

Σαν τον Tom Hanks αλλά στην πραγματική ζωή: Ναυαγοί σώθηκαν γράφοντας «βοήθεια» στην άμμο

Newsroom

Σωτήρια στάθηκε η κίνηση τριών ναυαγών, σε μια μικρή νησίδα του Ειρηνικού Ωκεανού για περισσότερο από μια εβδομάδα, να γράψουν τη λέξη «HELP» με φύλλα φοίνικα σε μια παραλία με λευκή άμμο αφού κατάφεραν και διασώθηκαν σε επιχείρηση του Αμερικανικού Ναυτικού και της Ακτοφυλακής.

Οι τρεις άνδρες σχεδίαζαν να ψαρέψουν  γύρω από το νησί Pikelot, μέρος της Μικρονησίας στις 31 Μαρτίου, όταν το σκάφος τους χτυπήθηκε από κύματα. Στη συνέχεια κατάφεραν και βγήκαν στη στεριά στο ακατοίκητο νησί Pikelot, αλλά ο ασύρματός τους τελείωσε από μπαταρία πριν προλάβουν να καλέσουν βοήθεια.

Σε μια προσπάθεια να δώσουν το στίγμα τους, μάζεψαν φύλλα φοίνικα και έγραψαν «HELP» στην παραλία με την ελπίδα πως κάποιος θα δει το μήνυμά τους. Μέχρι τότε οι άνδρες ζούσαν με καρύδες, αλλά είχαν φρέσκο νερό από ένα μικρό πηγάδι στο νησί.

Η τιτάνια επιχείρηση εντοπισμού

Η αναζήτησή τους ξεκίνησε μια εβδομάδα μετά και συγκεκριμένα στις 6 Απριλίου, όταν ένας από τους συγγενείς τους κάλεσε τις Αρχές, λέγοντας ότι δεν είχαν επιστρέψει από το ταξίδι τους που είχε ξεκινήσει Κυριακή του Πάσχα. Αμέσως ξεκίνησε τιτάνια επιχείρηση εντοπισμού. Σε μια αναγνωριστική προσπάθεια προκειμένου να δουν τι ακριβώς έχει συμβεί, η Ακτοφυλακή ανέφερε ότι ένα αναγνωριστικό τζετ P-8A του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ είδε το μήνυμα των ανδρών στην παραλία.

Στη συνέχεια αεροσκάφος του Πολεμικού Ναυτικού έριξε πακέτα επιβίωσης στους τρεις άνδρες και μετέφερε τη θέση τους στο κέντρο διάσωσης. Μια μέρα αργότερα, ένα HC-130 του Λιμενικού που πετούσε από το Air Station Barber Point στη Χαβάη έριξε έναν ασύρματο στους άνδρες, και έτσι ενημέρωσαν το πλήρωμα ότι ήταν σε καλή κατάσταση και ανυπομονούσαν για βοήθεια για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Συγγενής των ναυαγών ο διασώστης

Και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη η επιχείρηση διάσωσης των ναυαγών, στη συνέχεια είχαν μια απροσδόκητη οικογενειακή επανένωση! Ένας από τους πρώτους διασώστες στην παραλία ήταν ο Υπαξιωματικός 2ης Τάξης Eugene Halishlius. Μόλις προσέγγισε στο νησάκι και είπε το όνομά του στον πρώτο ναυαγό που έφτασε στη βάρκα διάσωσης, εκείνος έμεινε άναυδος γιατί διαπίστωσε ότι είχαν συγγένεια. «Δεν μπορούσε να πιστέψει ότι είμαι με την ακτοφυλακή που προσπαθώ να τους σώσω», είπε. Τελικά, ήταν τρίτος ξάδερφος του πρώτου ναυαγού και τέταρτος των άλλο δύο, ανέφερε σχετικά. Οι ναυαγοί στη συνέχεια μεταφέρθηκαν με ασφάλεια στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια στο σπίτι, που σίγουρα θα είχαν πολλά να πουν με τον συγγενή τους τους έσωσε.

Ειρηνικός Ωκεανόςναυαγοίειδήσειςειδήσεις τώρα