Κόσμος|12.04.2024 12:36

WSJ: Το Ισραήλ προετοιμάζεται για χτύπημα από το Ιράν εντός των επόμενων 48 ωρών

Newsroom

Ολοένα και αυξάνονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να ετοιμάζεται για απευθείας επίθεση από το Ιράν ακόμα και μέσα στο επόμενο 48ωρο, όπως γράφει σήμερα η «Wall Street Journal».

Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι η ιρανική ηγεσία συζητά σχέδια επίθεσης στο Ισραήλ ως αντίποινα, μετά την αεροπορική επιδρομή την 1η Απριλίου σε κτήριο ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό, κατά την οποία σκοτώθηκαν αρκετοί διοικητές των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, συμπεριλαμβανομένων δύο στρατηγών.

Τα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ θα είναι ελεγχόμενα

Το Ιράν διαβεβαίωσε την Ουάσιγκτον ότι τα αντίποινα εναντίον του  Ισραήλ δεν θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κλιμάκωση και πως δεν θα ενεργήσει βιαστικά. Το μήνυμα μεταφέρθηκε από τον Ιρανό Υπουργό Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν κατά τη διάρκεια επίσκεψης την Κυριακή στο αραβικό κράτος του Κόλπου, Ομάν, το οποίο συχνά ενεργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δήλωσε την Τετάρτη (10/4)  ότι το Ισραήλ «πρέπει να τιμωρηθεί και θα τιμωρηθεί», λέγοντας ότι η επίθεση στην πρεσβεία στη Δαμασκό ισοδυναμεί με επίθεση σε ιρανικό έδαφος.

«Σημαντική επίθεση στο Ισραήλ»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι το Ιράν απειλεί να εξαπολύσει μια «σημαντική επίθεση στο Ισραήλ» και ότι οι ΗΠΑ παραμένουν προσηλωμένες στην ασφάλεια του συμμάχου τους. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ ερωτηθείς σχετικά με τον συναγερμό ασφαλείας, σημείωσε ότι το Ιράν είχε διατυπώσει δημόσιες απειλές προς το Ισραήλ.

«Πραγματοποιούμε συνεχείς εκτιμήσεις διαρκώς σχετικά με την κατάσταση», δήλωσε ο Μίλερ κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Δεν πρόκειται να μιλήσω για τις συγκεκριμένες εκτιμήσεις που μας οδήγησαν να περιορίσουμε τα προσωπικά ταξίδια των υπαλλήλων μας και των μελών της οικογένειάς τους, αλλά είναι σαφές ότι παρακολουθούμε το περιβάλλον απειλών στη Μέση Ανατολή και συγκεκριμένα στο Ισραήλ».

Οδηγία των ΗΠΑ για περιορισμό κινήσεων των διπλωματών τους στο Ισραήλ

Την ίδια στιγμή η αμερικανική διπλωματία ανακοίνωσε την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις του προσωπικού της στο Ισραήλ και των μελών των οικογενειών του προληπτικά, για λόγους ασφαλείας, με φόντο τις ανησυχίες πως θα υπάρξουν αντίποινα του Ιράν για τον αποδιδόμενο στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στην πρωτεύουσα της Συρίας.

«Προληπτικά, οι υπάλληλοι της αμερικανικής κυβέρνησης και μέλη των οικογενειών τους δεν επιτρέπεται να μετακινούνται εκτός των ζωνών του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ και τις Μπεερσέβα μέχρι νεοτέρας», αναφέρει οδηγία που δημοσιοποιήθηκε από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

ειδήσειςΤζο ΜπάιντενΑμερικήΜέση ΑνατολήΙράνΙσραήλειδήσεις τώρα