Κόσμος|13.04.2024 15:44

ΗΠΑ: Χρησιμοποιούσε την ταυτότητα άλλου ατόμου για 35 χρόνια

Newsroom

Ένας πρώην υπάλληλος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Αϊόβα στις ΗΠΑ παραδέχθηκε ότι έκλεψε την ταυτότητα ενός άλλου ανθρώπου και τη χρησιμοποιούσε τα τελευταία 35 χρόνια, προκαλώντας έτσι τη σύλληψη και τον εγκλεισμό του ατόμου αυτού σε ψυχιατρική κλινική.

Τι συνέβη

Την 1η Απριλίου, ο 58χρονος Matthew David Keirans ομολόγησε την ενοχή του στις ομοσπονδιακές κατηγορίες ότι είχε κλέψει την ταυτότητα ενός άλλου ανθρώπου και τη χρησιμοποιούσε τα τελευταία 35 χρόνια. Τη στιγμή της σύλληψής του, ο Keirans εργαζόταν στο νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Αϊόβα με το όνομα William Donald Woods, ένα ψευδώνυμο που είχε υιοθετήσει το 1988, αφού είχε συνεργαστεί με τον πραγματικό Woods σε ένα κατάστημα με χοτ ντογκ στην Αλμπουκέρκη του Νέου Μεξικού. Δεν είναι σαφές πώς ο 58χρονος άνδρας κατάφερε να χρησιμοποιεί την ταυτότητα του Woods σε κάθε πτυχή της ζωής του, αλλά τα δικαστικά έγγραφα αποκάλυψαν ότι το 1990 κατάφερε να αποκτήσει μια πλαστή ταυτότητα του Κολοράντο με το όνομα και τα γενέθλια του Woods και το 1991 αγόρασε ένα αυτοκίνητο στο όνομα του Woods με δύο επιταγές που τελικά ήταν ακάλυπτες.

Αφού οδήγησε το κλεμμένο αυτοκίνητο στο Άινταχο, ο Keirans το εγκατέλειψε και χρησιμοποίησε όλα τα χρήματά του από την τράπεζα του Κολοράντο χρησιμοποιώντας ένα ΑΤΜ για να φύγει από την πολιτεία. Στο όνομα του Woods είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για την κλοπή του αυτοκινήτου, αλλά από τα δικαστικά έγγραφα δεν προκύπτει αν πράγματι εκτελέστηκε. Ο Κίρανς συνέχισε την υιοθετημένη ζωή του, παντρεύτηκε μια γυναίκα το 1994 και μάλιστα απέκτησε ένα παιδί με το επώνυμο Γουντς.

Πήρε δάνεια χιλιάδων ευρώ με ψεύτικη ταυτότητα

Το 2012, ο Matthew Keirans πήγε την κλοπή ταυτότητας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο, καταφέρνοντας να αποκτήσει παράνομα ένα αντίγραφο του πιστοποιητικού γέννησης του Woods από την πολιτεία του Κεντάκι, χρησιμοποιώντας πληροφορίες που βρήκε για την οικογένεια του Woods στο Ancestry.com. Ένα χρόνο αργότερα, μετακόμισε στο ανατολικό Ουισκόνσιν και άρχισε να εργάζεται στο τμήμα πληροφορικής του νοσοκομείου του Πανεπιστημίου της Αϊόβα. Μεταξύ του 2016 και του 2022, πήρε διάφορα δάνεια για οχήματα και προσωπικά δάνεια στο όνομα του Woods, συνολικού ύψους περίπου 200.000 δολαρίων.

Εν τω μεταξύ, το 2019, ο πραγματικός William Donald Woods ήταν ένας άστεγος που ζούσε στο Λος Άντζελες. Πρόσφατα είχε παρατηρήσει ότι κάποιος είχε συσσωρεύσει σημαντικό χρέος χρησιμοποιώντας την πιστωτική του κάρτα, αλλά όταν προσπάθησε να το εξηγήσει στην τράπεζά του, ένας τραπεζικός υπάλληλος έκανε στον Woods μια σειρά από ερωτήσεις ασφαλείας στις οποίες δεν ήταν σε θέση να απαντήσει. Ο Woods της έδωσε την πραγματική του κάρτα κοινωνικής ασφάλισης και μια ταυτότητα που ταίριαζε με αυτή που υπήρχε στο αρχείο, αλλά δεδομένου ότι ο αριθμός τηλεφώνου του Kierans ήταν συνδεδεμένος με τους λογαριασμούς, είχε ρυθμίσει τις ερωτήσεις ασφαλείας και όταν τον κάλεσε η τράπεζα, τις απάντησε σωστά.

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο της τράπεζας, αφού επιβεβαίωσε ότι ο Kierans ήταν ο πραγματικός Woods, ο υπάλληλος της τράπεζας κάλεσε την αστυνομία, η οποία επικοινώνησε και με τους δύο Woods. Ο ψεύτικος έστειλε στην αστυνομία του Λος Άντζελες αντίγραφο της κάρτας κοινωνικής ασφάλισης και του πιστοποιητικού γέννησης του Γουντς, καθώς και της άδειας οδήγησης του Ουισκόνσιν. Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πραγματικός William Woods ήταν άστεγος εκείνη την περίοδο, η αστυνομία πήρε το μέρος του Kierans και τον συνέλαβε για κλοπή ταυτότητας.

Συνέλαβαν λάθος άνθρωπο

Ο πραγματικός Woods συνελήφθη και κατηγορήθηκε για κλοπή ταυτότητας και ψευδή πλαστοπροσωπία, και επειδή επέμενε ότι ήταν στην πραγματικότητα ο William Donald Woods, το 2020, ένας δικαστής έκρινε ότι δεν ήταν διανοητικά ικανός να δικαστεί και στάλθηκε σε ψυχιατρική κλινική στην Καλιφόρνια. Εκεί, του χορηγήθηκαν ψυχοτρόπα φάρμακα και άλλες θεραπείες ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με το odditycentral, το 2021, μετά από δύο χρόνια σε ψυχιατρική κλινική, ο πραγματικός William Woods δήλωσε ότι δεν αμφισβήτησε την κατηγορία της κλοπής ταυτότητας, πράγμα που σήμαινε ότι αποδέχτηκε την καταδίκη αλλά δεν παραδέχτηκε την ενοχή του. Καταδικάστηκε σε δύο χρόνια φυλάκιση, με πίστωση του χρόνου που πέρασε στο ψυχιατρείο, και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Του ζητήθηκε επίσης να πληρώσει μερικές εκατοντάδες δολάρια πρόστιμο και να σταματήσει να χρησιμοποιεί το όνομα William Woods.

Μέχρι τότε, ο Woods είχε πεισθεί ότι κάποιος χρησιμοποιούσε την ταυτότητά του και δεν μπορούσε απλώς να την εγκαταλείψει, όπως τον είχε διατάξει ο δικαστής. Αντ' αυτού, άρχισε να απευθύνεται σε πολλές υπηρεσίες επιβολής του νόμου, συμπεριλαμβανομένου του αστυνομικού τμήματος του Χάρτλαντ, όπου ζούσε ο Κίρανς. Όταν οι εκκλήσεις έφτασαν στον ντετέκτιβ Ian Mallory της αστυνομίας του Πανεπιστημίου της Αϊόβα, ξεκίνησε έρευνα.

Πώς αποκαλύφθηκε η αλήθεια

Αφού πήρε αντίγραφο του ίδιου ακριβώς πιστοποιητικού γέννησης και από τους δύο Woods, ο ντετέκτιβ συνέκρινε το DNA τους με αυτό του πραγματικού πατέρα του Woods και κατάφερε τελικά να ανακαλύψει ποιος από τους δύο έλεγε ψέματα. Για να επιβεβαιώσει το εύρημά του, ο Mallory πήρε συνέντευξη από τον Kierans τον Ιούλιο του περασμένου έτους και όταν τον ρώτησε ποιο ήταν το όνομα του πατέρα του, έδωσε κατά λάθος αυτό του θετού του πατέρα. Εκείνη τη στιγμή ο ντετέκτιβ του είπε για το αποτέλεσμα του τεστ DNA.

Αντί να αρνηθεί τα πάντα, ο Kierans φέρεται να απάντησε λέγοντας: «Η ζωή μου τελείωσε» και «Όλα χάθηκαν» και στη συνέχεια συνέχισε να εξομολογείται πώς χρησιμοποιούσε την ταυτότητα ενός άλλου ατόμου για 35 χρόνια. Συνελήφθη την επόμενη ημέρα και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ψευδή χρήση πιστοποιητικού γέννησης και παροχή ψευδών στοιχείων ταυτότητας.

Δεν έχει εκδοθεί ακόμη καταδικαστική απόφαση για την υπόθεση αυτή, αλλά ο Kierans κινδυνεύει με φυλάκιση έως και 30 ετών για μία κατηγορία ψευδών δηλώσεων σε ίδρυμα που έχει ασφαλιστεί από την National Credit Union Administration και δύο ετών για διακεκριμένη κλοπή ταυτότητας.

απάτηταυτότητεςτράπεζαειδήσεις τώραΗΠΑδάνεια