Κόσμος|14.04.2024 14:43

Μέση Ανατολή: Θα απαντήσει το Ισραήλ; Οι Ιρανοί νιώθουν λίγη υπερηφάνεια που η χώρα τους «πάτησε πόδι»

Newsroom

Σε συναγερμό βρίσκεται η υφήλιος μετά την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή και την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με drones και πυραύλους.

Το Ιράν ανακοίνωσε το τέλος της μαζικής επίθεσης σχεδόν 2 ώρες αφότου έγινε γνωστή, μέσω της αντιπροσωπεία του στα Ηνωμένα Έθνη επικαλούμενο το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα, προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του Ισραήλ, προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε αυτήν την αντιπαράθεση.

Μάλιστα απείλησε το Ισραήλ για μία μεγαλύτερη επίθεση κατά της επικράτειας του, στην περίπτωση, που οι Ισραηλινοί απαντήσουν κατά της επίθεσης με drones και πυραύλους που εξαπέλυσε τη νύχτα, κατά περιοχών του, η Τεχεράνη.

«Η αντίδρασή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την στρατιωτική ενέργεια της περασμένης νύχτας, αν το Ισραήλ απαντήσει με αντίποινα κατά του Ιράν», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση του Ιράν, ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστράτηγος Μοχάμαντ Μπαγκερί.

Η ζωή συνεχίζεται κανονικά στην Τεχεράνη

Και ενώ η υφήλιος παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τα όσα διαδραματίζονται στην περιοχή οι Ιρανοί συνεχίζουν την καθημερινότητά τους, σα να τελείωσαν όλα.

Στην πρωτεύουσα του Ιράν υπάρχει ένα αίσθημα ανακούφισης ότι η χώρα κατάφερε επιτέλους να σταθεί απέναντι στο Ισραήλ μετά από τέσσερις δεκαετίες αυτού του σκιώδους πολέμου που συνεχίζεται μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Ιράν έστειλε άμεση απάντηση στο Ισραήλ.

Ανησυχία για την αντίδραση του Ισραήλ

Και ενώ οι άνθρωποι είναι χαρούμενοι για το γεγονός ότι το Ιράν πήρε την απόφαση να αντιδράσει υπάρχει μια αίσθηση ανησυχίας για το τι θα κάνει το Ισραήλ στη συνέχεια.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ενώ το Ιράν είχε το δικαίωμα να ανταποδώσει και ότι η απάντηση ήταν ανάλογη των όσων έλαβαν χώρα στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, υπάρχει η αίσθηση ότι το Ισραήλ και ιδιαίτερα ο Νετανιάχου αναζητούν κάθε δικαιολογία για να επιτεθούν στο Ιράν. Ο ίδιος έχει πει τα τελευταία 20 χρόνια ότι το Ιράν είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για το Ισραήλ και ότι ένας τρόπος εξάλειψης αυτής της απειλής είναι η επίθεση στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.

Νετανιάχου: Αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε

Το Ισραήλ θα επιτύχει τη νίκη αφού απέκρουσε μια ομοβροντία ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων, δήλωσε σήμερα το πρωί ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε ο Νετανιάχου σε σύντομη ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης «X». Προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει την αντίδραση του Ισραήλ κι αν απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, ωστόσο το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ μαρτυρά τις προθέσεις να δώσει συνέχεια στη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει.  

βομβαρδισμόςειδήσειςΜέση ΑνατολήΙράνΙσραήλειδήσεις τώρα