Κόσμος|19.04.2024 06:15

Η Άγκυρα ταράζει τα ήρεμα νερά στο Αιγαίο μετά τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για θαλάσσια πάρκα

Μαρία Ζαχαράκη

Η Τουρκία, μετά τις ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για θαλάσσια πάρκα, μιλά για ελληνοτουρκική κρίση: Έτσι παρουσιάζεται και έτσι επικοινωνείται από τα ΜΜΕ της χώρας…

Το θέμα το ανακίνησε η αντιπολίτευση, αλλά το υιοθέτησε αμέσως η κυβέρνηση για να μην κατηγορηθεί ίσως πάλι για παραχωρήσεις προς την Ελλάδα.

Τώρα, λέει ξεκάθαρα στην Ελλάδα ότι «σε βλέπω τι κάνεις και θα αντιδρώ», δηλαδή προσπαθεί ξεκάθαρα να «φρενάρει» την Ελλάδα να κάνει αυτή την κίνηση.

Χθες (17/4) ο Ομέρ Τσελίκ είπε ότι δεν θα επιτρέψουμε την υλοποίησή τους. Σήμερα το υπουργείο Άμυνας είπε «είμαστε σε επαγρύπνηση». Αυτό σημαίνει άραγε ότι αν η Ελλάδα κάνει κίνηση θα βγάλει τα πλοία της στο Αιγαίο η Τουρκία; Προς το παρόν, δεν είναι σαφές τι εννοεί το υπουργείο Άμυνας.

Πρόκειται για μία κλιμάκωση για την οποία κυριαρχεί το ερώτημα «γιατί τώρα;». Τώρα βρήκε την αφορμή. Οι εθνικιστικοί πυρήνες ήταν σε μία χειμερία νάρκη, θα λέγαμε, λόγω της εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αλλά πάντα παραφυλούσαν να βρεθεί η αφορμή για να ανάψει πάλι η σπίθα.

Πάντως, δεν δείχνει αυτή η ξαφνική έξαρση να λαμβάνει διαστάσεις και αυτό διότι η Άγκυρα -προς το παρόν- έχει την προσοχή της στραμμένη αλλού. Το βλέμμα της Τουρκίας, συγκεκριμένα, τώρα είναι στη Μέση Ανατολή και στην επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, επομένως δεν τη συμφέρει να σηκώσει τους τόνους με την Ελλάδα.

Η Τουρκία έχει το βλέμμα στραμμένο στη Μέση Ανατολή

Τώρα, όσον αφορά στο Κυπριακό, που είναι από τις «κόκκινες» γραμμές της Άγκυρας, η Τουρκία διαμηνύει ότι δεν δέχεται το Κυπριακό να καθορίζει την πρόοδο στις σχέσεις της με την ΕΕ. Εκφράζει απογοήτευση για τα αποτελέσματα της συνόδου του Ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, γιατί βλέπει το Κυπριακό να μπαίνει και πάλι εμπόδιο στις σχέσεις της με την ΕΕ.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, βγάζει πάλι δυσαρέσκεια για το πώς το Κυπριακό επηρεάζει την ευρωπαϊκή της πορεία, αλλά και οι δηλώσεις της Άγκυρας για την Κύπρο -περί κυριαρχικής ισότητας- δεν βοήθησαν την Ευρώπη να ξεκλειδώσει την όποια καλή πρόθεση μπορεί να είχε για την Τουρκία…

Τουρκίαειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνελληνοτουρκικάΟμέρ Τσελίκ