Κόσμος|22.04.2024 07:05

Μικροί περιβαλλοντολόγοι από την Ελλάδα εντυπωσίασαν την Κωνσταντινούπολη

Μαρία Ζαχαράκη

Ένα κύμα μικρών Ελλήνων περιβαλλοντολόγων κατέκλυσε την Κωνσταντινούπολη το πρώτο Σαββατοκύριακο του Απριλίου, μεταφέροντας το πάθος για το περιβάλλον και την ενέργειά τους από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Μαθητές δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων ενωμένοι σε έναν κοινό σκοπό, προσέφεραν μία μοναδική εμπειρία ζωής και οικολογικής ενσυναίσθησης στους ομογενείς συμμαθητές τους στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού στην Ελλάδα και κυρίως στη Θράκη.

Ειδικά το τραγικό γεγονός της καταστροφής του δάσους της Δαδιάς, που συγκλόνισε πέρυσι ολόκληρη την Ευρώπη, υπήρξε ο καταλύτης, ώστε η ιστορική Πόλη να μετατραπεί σε έναν ζωντανό χώρο εκπαίδευσης και ανταλλαγής ιδεών για το περιβάλλον.

Μαθητικές αποστολές από την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, το Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Μακεδονία μέχρι και τη Θράκη ταξίδεψαν στην Κωνσταντινούπολη για το 1ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο του Εθνικού Εκπαιδευτικού Δικτύου Δράσης με θέμα: «Κωνσταντινούπολη – Θεσσαλονίκη, Μια εκπαιδευτική Συνύπαρξη-Πολίτες της Πόλης, Έλληνες της Οικουμένης» των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την Αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, στις 4-7 Απριλίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη, στο Ζωγράφειο Λύκειο.

Ψηφιακό παραμύθι για τη διάσωση των ζώων από τους μικρούς πρεσβευτές της Κομοτηνής

Οι μικροί μαθητές, υποστηριζόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους, παρουσίασαν καταπληκτικές εργασίες, συγκίνησαν το κοινό και απέσπασαν δυνατό χειροκρότημα.

Η συμμετοχή που ξεχώρισε ήταν της ομάδας του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής με το έργο «Σώστε τα Ζώα-Το παράπονο των Ζώων», εμπνευσμένο από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου καλοκαιριού στο δάσος της Δαδιάς.

Οι μαθητές δημιούργησαν ένα ψηφιακό παραμύθι και εκφράστηκαν καλλιτεχνικά μέσα στο εργαστήριο κεραμικής του σχολείου, όπου δημιούργησαν υπέροχα κεραμικά στεφάνια εμπνευσμένα από το καμένο δάσος, τα οποία στη συνέχεια δώρισαν στους συντελεστές του Συνεδρίου, στα σχολεία της Ομογένειας και στην Α.Θ.Π. τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

Κατά τη διάρκεια της ταξιδιωτικής τους διαδρομής και στην Κωνσταντινούπολη υπήρξαν πολλές ευκαιρίες συνάντησης και διάδρασης μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών. Ο ενθουσιασμός ήταν μεγάλος. Η οδός του Πέρα γέμισε από ελληνόπουλα δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων από κάθε άκρη της Ελλάδας. Από το Γαλατά μέχρι την Αγία Τριάδα και από την Αγιά Σοφιά μέχρι το Φανάρι παντού άκουγες ελληνικά.

Η ολιγομελής ομάδα του 9ου Δημοτικού Σχολείου Κομοτηνής αποτελούμενη από μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης, τις μητέρες τους και τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς του προγράμματος, κ. Γλυκερία Παναγιωτίδου, κ. Δήμητρα Αρμέντζου και κ. Μαρίνα Μολλά, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την Παρασκευή 5 Απριλίου, τα ομογενειακά σχολεία Ζάππειο, Ζωγράφειο και Μεγάλη του Γένους Σχολή σε ώρα λειτουργίας και να ξεναγηθούν στα κορυφαία αυτά εκπαιδευτικά ιδρύματα από τη Διευθύντρια του Ζαππείου Δημοτικού κ. Ευαγγελία Κανάρη, τη Διευθύντρια του Ζαππείου Γυμνασίου-Λυκείου κ. Ρίκα Μπεκιάρη-Παντελάρα, το Διευθυντή του Ζωγραφείου κ .Γιάννη Δεμιρτζόγλου και το Διευθυντή της Μεγάλης του Γένους Σχολής κ. Δημήτρη Ζώτο.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας παρακολούθησαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι τη Γ΄ Στάση των Χαιρετισμών, χοροστατούντος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου και με το πέρας της ακολούθησε η ομιλία του και η ευλογία του προς το Συνέδριο και τους συμμετέχοντες.

Το πρωινό του Σαββάτου 6 Απριλίου το Ζωγράφειο και ο Διευθυντής του κ. Γιάννης Δεμιρτζόγλου υποδέχτηκαν και φιλοξένησαν εγκάρδια τις Περιβαλλοντικές ομάδες Γυμνασίων και Λυκείων και το απόγευμα τις εργασίες των Δημοτικών σχολείων από κάθε άκρη της Ελλάδας, που παρουσίασαν τις εργασίες τους στο αμφιθέατρο και ανήρτησαν αφίσες στις αίθουσες του σχολείου.

Οι αντιδράσεις που απέσπασαν οι παρουσιάσεις των μαθητικών ομάδων ήταν ενθουσιώδεις και είναι ελπιδοφόρο το ότι μέσα στα σχολεία υλοποιούνται περιβαλλοντικά προγράμματα που ευαισθητοποιούν τους μαθητές, ώστε να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση ως αυριανοί ενεργοί πολίτες. Παράλληλα με τις εργασίες του Συνεδρίου και τις λοιπές εκδηλώσεις είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν σημαντικά μνημεία του βυζαντινού και ιστορικού κέντρου της Πόλης.

Τουρκίαειδήσεις τώραΚωνσταντινούποληΚομοτηνήΟικουμενικός Πατριάρχης ΒαρθολομαίοςΘράκη