Κόσμος|22.04.2024 07:55

Μαθήματα πολέμου: Πώς ένα αποτελεσματικό όπλο των Ρώσων εξουδετερώνει τα ουκρανικά τανκς

Newsroom

Ένας πόλεμος εκτός από αίμα και θρήνο προσφέρει και μαθήματα... Για παράδειγμα: πώς ένα αποτελεσματικό όπλο των Ρώσων εξουδετερώνει τα ουκρανικά τανκς. Μαθήματα για το πώς να σκοτώνονται οι λαοί, δηλαδή... Στο θέμα μας:

Τα θηριώδη τεθωρακισμένα άρματα μάχης δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται υπερόπλα αφού στον πόλεμο της Ουκρανίας τα μικρά και ευκίνητα drones, τα εξουδετερώνουν ! Και να σκεφτεί κάποιος, ότι αυτά τα drones είναι μη επανδρωμένα ιπτάμενα όπλα, που δείχνουν να αλλάζουν τη φύση του πολέμου σε ανοιχτά πεδία μαχών αλλά και μέσα στις πόλεις. Ο Αμερικανός αναλυτής Καν Κασάπογλου σχολίασε στους «New York Times»: «Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία αλλάζουν την ίδια τη φύση του σύγχρονου πολέμου»!

Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος μάχης (γνωστότερο στα αγγλικά με το ακρωνύμιο UCAV: unmanned combat air vehicle), γνωστό και ως μαχητικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ή απλά drone, είναι μη επανδρωμένο αεροσκάφος το οποίο χρησιμοποιείται για πληροφορίες, επιτήρηση, χτύπημα στόχου και αναγνώριση· μεταφέρει πυρομαχικά αεροσκάφους, όπως πυραύλους, κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα ή και βόμβες. Αεροσκάφη αυτού του τύπου δεν διαθέτουν ανθρώπινο χειριστή. Καθώς ο χειριστής κατευθύνει το όχημα από έναν απομακρυσμένο τερματικό σταθμό, δεν απαιτείται εξοπλισμός απαραίτητος για έναν άνθρωπο πιλότο, με αποτέλεσμα μικρότερο βάρος και μικρότερο μέγεθος από ένα επανδρωμένο αεροσκάφος.

Οι Ρώσοι αποδεκατίζουν ουκρανικά τανκς

Οι ανταποκρίσεις που φθάνουν από το ουκρανικό μέτωπο κάνουν λόγο για ρωσικούς πυραύλους που πέφτουν σε ουκρανικά εδάφη από drones· η ανεπάρκεια της αντιαεροπορικής άμυνας καθιστά ευάλωτους τους αμυνόμενους. Τα πολυδιαφημισμένα ουκρανικά άρματα μάχης- που μέχρι σήμερα κυριαρχούσαν στην ένοπλη αναμέτρηση- δείχνουν ότι δεν μπορούν να σταματήσουν τη διείσδυση των ρωσικών drones.

Τους τελευταίους δύο μήνες, η Ρωσία κομπάζει ότι έχει εξολόθρευση 31 άρματα μάχης M1 Abrams, αμερικανικής κατασκευής και προέλευσης, που είχε στείλει το Πεντάγωνο στην Ουκρανία το φθινόπωρο του 2023.
Εκτός από τα αμερικανικά άρματα μάχης Abrams, οι Ουκρανοί στρατιώτες επιχειρούν και με γερμανικά Leopard, η παράδοση των οποίων καθυστέρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα πέρυσι, αλλά τελικά κάποια στιγμή δρομολογήθηκαν στην εμπόλεμη ζώνη. Σήμερα γίνεται γνωστό ότι τουλάχιστον τρεις δωδεκάδες από εκείνα τα Leopard έχουν ήδη καταστραφεί.

Συνοπτικά, περίπου 800 άρματα μάχης του ουκρανικού στρατού έχουν ήδη καταστραφεί ή αιχμαλωτιστεί ή έχουν παροπλιστεί δίχως την ικανότητα να μετακινηθούν. Η πλειοψηφία των αρμάτων αυτών είναι παλαιάς σοβιετικής, ρωσικής ή ουκρανικής κατασκευής και μόνο περίπου 140 από αυτά ήταν προσφορά από χώρες του ΝΑΤΟ.
Στο αντίπαλο στρατόπεδο τώρα , η Ρωσία-λέγεται ότι- έχει χάσει περισσότερα από 2900 άρματα μάχης αν και οι Ουκρανοί υποστηρίζουν ότι ο αριθμός τους υπερβαίνει τις 7000. Τα άρματα Abrams θεωρούνται από τα πιο ισχυρά στον κόσμο και προκαλεί έκπληξη στους ειδικούς το πόσο εύκολα καταστρέφονται από τα ρωσικά drones.

Είναι τα drones, η αιτία...

Γιατί τα αμερικανικά τανκς είναι τόσο ευάλωτα; Η απάντηση βρίσκεται στην τεχνολογία των drones: ειδικά στο να στοχεύουν θωρακισμένα οχήματα- είναι τα λεγόμενα drones PV-, είναι εξοπλισμένα με κάμερα υψηλής πιστότητας που μεταδίδει εικόνα σε πραγματικό χρόνο πίσω στη μονάδα ελέγχου χάρη στην οποία ο χειριστής μπορεί να τα κατευθύνει να χτυπήσουν το άρμα στο πιο ευάλωτο σημείο του. Αυτά τα drones κοστίσουν μόνο 500 δολάρια! Και αν συγκρίνεις τις τιμές τους με τα- 10 εκατομμυρίων δολαρίων το ένα- αμερικανικά άρματα Abrams, εύκολα κάποιος μπορεί να πει ότι ο Δαυίδ εξοντώνει με σφεντόνα τον Γολιάθ.

Τα ρωσικά drones μπορούν να στοχεύουν τα άρματα μάχης Abrams επειδή τα ουκρανικά στρατεύματα- προφανώς- δεν έχουν επαρκή προστασία συστημάτων αεράμυνας μικρής εμβέλειας. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της ανεπάρκειας, αρκεί να αναφέρουμε, ότι ακόμα και με κυνηγετικά όπλα και με απλά δίχτυα ψαρέματος, οι Ουκρανοί πασχίζουν να καταστρέψουν ή να παγιδέψουν κάποια από τα drones.
«Σε αυτό το στάδιο, το πιο αποτελεσματικό μέσο για να νικήσουν τα PV είναι ο ηλεκτρονικός πόλεμος και οι διάφοροι τύποι παθητικής προστασίας», δήλωσε ο Μάικλ Κόφμαν, ειδικός αναλυτής για τη Ρωσία και τον ευρασιατικό χώρο στο Carnegie Endowment or International Peace στην Ουάσιγκτον. Γίνεται αντιληπτό, ότι η Ουκρανία χρειάζεται απεγνωσμένα συντονισμένη και εξελιγμένη αεράμυνα.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, το περασμένο Σάββατο, έπειτα από πολύμηνες καθυστερήσεις, προχώρησε στην ψήφιση πακέτου βοήθειας 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το οποίο θα περιλαμβάνει και αμυντικά όπλα που οι Ουκρανοί χρειάζονται απεγνωσμένα.

Και τώρα τι γίνεται με τα άρματα μάχης;

Προς το παρόν, ο Ουκρανικός στρατός προετοιμάζεται αναπτύσσοντας πυροβόλα Gepard ή άλλα αντιαεροπορικά όπλα μικρής εμβέλειας, που παραδοσιακά θα αναπτύσσονταν στην πρώτη γραμμή σε κρίσιμες τοποθεσίες. Οι στρατιώτες δοκιμάζουν ήδη ακτίνες λέιζερ που θα μπορούσαν να καταστρέψουν drones, καίγοντάς τα ουσιαστικά.

Και εδώ γεννάται το εύλογο ερώτημα: Είναι τα άρματα μάχης απαρχαιωμένα για τους σύγχρονους πολέμους; Εμπειρογνώμονες από τις τάξεις των στρατιωτικών και πολεμικοί αναλυτές αναζητούσαν την απάντηση.
«Αν θέλετε να κατακτήσετε έδαφος, χρειάζεστε ένα τανκ», δήλωσε με αυστηρότητα και με κουβέντες που δεν γύριζαν πίσω, ο συνταγματάρχης Ράισνερ, δίχως καν να στρέψει το βλέμμα του στους ουκρανικούς ουρανούς και στα όσα διαδραματίζονται αυτή τη στιγμή εκεί. Σωστή ή λάθος η άποψη του συνταγματάρχη, θα το μάθουμε… αλλά, ας μην το λησμονούμε, μόνο οι νεκροί έχουν δει το τέλος των πολέμων…
Επίσης θα μάθουμε αν ακόμα ισχύουν εκείνα τα αφοριστικά λόγια του Όττο φον Μπίσμαρκ: «Ποτέ μην κάνετε πόλεμο με τους Ρώσους· το κάθε σας στρατήγημα θα βρεθεί αντιμέτωπο με την εντελώς απρόβλεπτη ηλιθιότητά τους»…

Ουκρανίαειδήσεις τώραπόλεμοςdronesτανκΡωσία