Κόσμος|22.04.2024 18:50

Παραιτήθηκε ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής του BBC στον απόηχο σκανδάλου: Επικαλέστηκε «ιατρικούς λόγους»

Newsroom

Ο παρουσιαστής ειδήσεων Huw Edwards παραιτήθηκε και αποχώρησε από το BBC, όπως ανακοίνωσε το μέσο. Ο 62χρονος είχε τεθεί σε διαθεσιμότητα από τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα τον Ιούλιο του περασμένου έτους, λόγω των ισχυρισμών ότι έλαβε ακατάλληλες εικόνες από νεότερο άτομο και τους έδωσε χρήματα.

Εκπρόσωπος του BBC δήλωσε: «Ο Huw Edwards παραιτήθηκε σήμερα και αποχώρησε από το BBC. Μετά από 40 χρόνια υπηρεσίας, ο Huw εξήγησε ότι η απόφασή του ελήφθη με βάση τις ιατρικές συμβουλές των γιατρών του. Το BBC αποδέχθηκε την παραίτησή του, η οποία πιστεύει ότι θα επιτρέψει σε όλα τα μέρη να προχωρήσουν μπροστά. Δεν θεωρούμε σκόπιμο να σχολιάσουμε περαιτέρω».

Ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής του BBC

Η ανακοίνωση ήρθε τρεις εβδομάδες αφότου οι Times ανέφεραν ότι ο Έντουαρντς αναμενόταν να εξακολουθήσει να είναι ο πιο ακριβοπληρωμένος παρουσιαστής ειδήσεων της εταιρείας στους ετήσιους λογαριασμούς του Ιουλίου, έχοντας κερδίσει έως και 439.000 λίρες πέρυσι παρά την αναστολή του. Η εταιρεία επιβεβαίωσε ότι ο Έντουαρντς δεν έλαβε αποζημίωση.

Αναφέρθηκε ότι τα στελέχη του BBC ήταν προετοιμασμένα για αντιδράσεις σχετικά με το γεγονός ότι ο Έντουαρντς έλαβε τον εξαψήφιο μισθό του παρά το γεγονός ότι ήταν εκτός αέρα για οκτώ μήνες.

Ήταν ο υψηλότερα αμειβόμενος παρουσιαστής ειδήσεων της εταιρείας, με μισθό 435.000- 439.999 λίρες το έτος 2022-23, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ετήσια έκθεση της εταιρείας. Ο μισθός αυτός ήταν αυξημένος από 410.000- 414.000 λίρες το προηγούμενο έτος.

Οι καταγγελίες

Ο Έντουαρντς δεν έχει προβεί σε καμία δημόσια δήλωση από τότε που κατονομάστηκε ως ο παρουσιαστής του BBC που βρίσκεται στο επίκεντρο των καταγγελιών.

Ο βετεράνος παρουσιαστής ειδήσεων κατονομάστηκε σε μια δήλωση της συζύγου του, στην οποία αναφερόταν ότι αντιμετώπιζε «σοβαρά προβλήματα ψυχικής υγείας» και, μετά την ανάδειξη της διαμάχης, είχε λάβει νοσοκομειακή περίθαλψη αφού βίωσε ένα «σοβαρό επεισόδιο». Η ίδια δήλωσε ότι «θα απαντήσει στις ιστορίες που έχουν δημοσιευτεί όταν θα είναι αρκετά καλά για να το κάνει».

Το BBC ζήτησε αργότερα συγγνώμη από τους γονείς ενός νεαρού ατόμου που έκανε καταγγελία για τον παρουσιαστή, παραδεχόμενο ότι θα έπρεπε να είχε ενεργήσει πιο γρήγορα. Οι γονείς του νεαρού δήλωσαν ότι η καταγγελία που έγινε τον περασμένο Μάιο αγνοήθηκε από την εταιρεία.

Το BBC αναγνώρισε ότι η καταγγελία είχε γίνει τον Μάιο και αξιολογήθηκε από την ομάδα εταιρικών ερευνών, αλλά ο επικεφαλής του BBC, Tim Davie, δήλωσε ότι σε εκείνο το σημείο δεν υπήρχε «ισχυρισμός εγκληματικότητας».

Η αστυνομία δεν βρήκε στοιχεία εγκληματικής συμπεριφοράς. Μια μεταγενέστερη έρευνα του Newsnight ισχυρίστηκε ότι ο Edwards, ο οποίος αρνήθηκε κάθε αδίκημα, μοιραζόταν επίσης «ανάρμοστα μηνύματα» με νυν και πρώην μέλη του προσωπικού του BBC.

Στο επίκεντρο του σταθμού

Ο Έντουαρντς ήταν εδώ και πολύ καιρό μία σταθερά στην κάλυψη μεγάλων πολιτικών και βασιλικών γεγονότων. Ανακοίνωσε τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β' στο BBC και παρουσίασε κάλυψη της κηδείας της. Επίσης, ήταν βασικός παρουσιαστής στην εκπομπή της στέψης του βασιλιά πέρυσι.

Ο Έντουαρντς ήταν ανταποκριτής του Γουέστμινστερ για 13 χρόνια και έπαιξε βασικό ρόλο στο πολιτικό ρεπορτάζ του BBC, αναλαμβάνοντας την εκλογική κάλυψη από τον μακροχρόνιο Ντέιβιντ Ντίμπλμπι το 2019. Είπε στους Radio Times το 2019: «Θα σας πω ένα μυστικό: η πρώτη φορά που ένας ανώτερος διευθυντής του BBC μου έριξε αυτό το δόλωμα ήταν το 1992. Άρα ήταν στο πίσω μέρος του μυαλού μου από τότε».

σκάνδαλοπαρουσιαστήςBBCειδήσεις τώρα