Κόσμος|24.04.2024 20:20

ΥΠΕΞ Τουρκίας κατά Στέιτ Ντιπάρτμεντ για έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων: «Προκατειλημμένες οι ΗΠΑ»

Μαρία Ζαχαράκη

Η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας στην Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2023 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποτυπώνει την έντονη αντίθεση προς το «περιεχόμενο και τη μεθοδολογία σύνταξης του εν λόγω έγγραφου». Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό υπουργείο καταγγέλλει την έκθεση ως πλημμελή και προκατειλημμένη, επισημαίνοντας μία ανακριβή αναπαράσταση των γεγονότων και την απουσία αντικειμενικότητας.

Επίσης, εκφράζει την ανησυχία του για την αδικαιολόγητη παράλειψη της έκθεσης να αναφερθεί στην ανθρωπιστική κρίση που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός στη Γάζα. Τέλος, προτρέπει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την πολιτική τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τερματίσουν την διπρόσωπη στάση τους έναντι της Τουρκίας, όσον αφορά την αντιμετώπιση των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού ΥΠΕΞ έχει ως εξής:

«Η Έκθεση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων 2023 που δημοσιεύτηκε από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ στις 22 Απριλίου 2024, η οποία περιλαμβάνει κεφάλαια για σχεδόν 200 χώρες, περιλαμβάνει αβάσιμους ισχυρισμούς, μη ρεαλιστικές πληροφορίες και προκατειλημμένα σχόλια κατά της χώρας μας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια.

Και φέτος, τονίζουμε για άλλη μια φορά, ότι δεν σεβόμαστε την έκθεση αυτή, η οποία συντάχθηκε βασιζόμενη σε ισχυρισμούς αβέβαιης προέλευσης και κύκλους που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η χώρα μας παραμένει αποφασιστικά προσηλωμένη στις αρχές της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου, παρά τις πολύπλευρες και σοβαρές τρομοκρατικές απειλές που αντιμετωπίζει.

Οι αντιτρομοκρατικές μας επιχειρήσεις, τις οποίες διεξάγουμε με βάση το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα, στρέφονται πλήρως κατά των τρομοκρατικών στοιχείων και των δυνατοτήτων που χρησιμοποιούν στις τρομοκρατικές τους δραστηριότητες. Ως σύμμαχος που γνωρίζει καλά το εύρος του δίκαιου και του νόμιμου αγώνα μας κατά όλων των μορφών τρομοκρατίας, είναι αδύνατον να κατανοήσουμε την επιμονή των ΗΠΑ σε αβάσιμους ισχυρισμούς που διαστρεβλώνουν τα γεγονότα.

Σημειώνουμε επίσης με μεγάλη ανησυχία ότι η έκθεση δεν καλύπτει επαρκώς τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα, οι οποίες όχι μόνο παραβιάζουν τα θεμελιώδη δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, αλλά και επιφέρουν ένα σημαντικό πλήγμα στις κοινές αξίες όλης της ανθρωπότητας. Η κατάσταση αυτή δείχνει ξεκάθαρα ότι η εν λόγω έκθεση συντάχθηκε με πολιτικά κίνητρα, χωρίς καμία αμεροληψία και αντικειμενικότητα.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς τις ΗΠΑ να κοιτάξουν τη δική της ιστορία όσον αφορά  τα ανθρώπινα δικαιώματα και να τερματίσουν την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις συνεργασίες τους με τρομοκρατικές οργανώσεις».

Τουρκίαυπουργείο ΕξωτερικώνΣτέιτ Ντιπάρντμεντειδήσεις τώρα