Κόσμος|25.04.2024 21:51

Γάζα: Θέμα χρόνου η εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα – Διαρκείς αεροπορικοί βομβαρδισμοί

Newsroom

Ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη νότια πόλη Ράφα στη Λωρίδα της Γάζας σκοτώθηκαν τουλάχιστον πέντε άνθρωποι, σύμφωνα με παλαιστίνιους αξιωματούχους, κι ενώ το Ισραήλ εντείνει τις προετοιμασίες του για χερσαία επιχείρηση.

Περισσότεροι από τους μισούς κατοίκους της περιοχής των 2,3 εκατομμυρίων έχουν καταφύγει στη Ράφα, όπου το Ισραήλ διεξάγει σχεδόν καθημερινές επιδρομές καθώς προετοιμάζεται για επίθεση στην πόλη.

Πυρετώδεις προετοιμασίες – Θέμα χρόνου η εισβολή

Μιλώντας στο OPEN ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Νετανιάχου Ντέιβιντ Μέσνερ, σημείωσε πως «προσπαθούμε να κρατήσουμε την ισορροπία για τις ζωές των ομήρων μας, τις ζωές των στρατιωτών μας» και υπενθύμιζε πως ο πρωθυπουργός του Ισραήλ «ξεκαθάρισε πως έχει οριστεί ημερομηνία (σ.σ. για την εισβολή).

Ο ισραηλινός στρατός έχει συγκεντρώσει δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα στην περιοχή, κάτι που φαίνεται να αποτελεί προετοιμασία για εισβολή στη Ράφα.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε την Τετάρτη ότι δύο ταξιαρχίες εφέδρων είχαν κινητοποιηθεί για αποστολές στη Γάζα, ενώ βίντεο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο έδειχνε σειρές από τετράγωνες λευκές σκηνές να στήνονται στο Χαν Γιουνίς, 3 μίλια (5 χλμ.) βόρεια της Ράφα, η οποία αποδεκατίστηκε κατά τη διάρκεια της πολύμηνης ισραηλινής αεροπορικής και χερσαίας εκστρατείας. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι το Ισραήλ «προχωρά» με χερσαία επιχείρηση, αλλά δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα.

Η προφανής κινητοποίηση ήρθε καθώς η Χαμάς, η μαχητική οργάνωση που κατέλαβε τον έλεγχο της Γάζας σε έναν σύντομο εμφύλιο πόλεμο με την παράταξη Φατάχ το 2007, έδωσε στη δημοσιότητα ένα βίντεο με τον Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν, έναν 24χρονο Ισραηλινοαμερικανό που απήχθη από το φεστιβάλ Νόβα κατά τη διάρκεια της επίθεσης της οργάνωσης στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το Ισραήλ δήλωσε ότι η ηγεσία της Χαμάς, μαζί με τέσσερα τάγματα μαχητών, είχαν στρατοπεδεύσει στη Ράφα, χρησιμοποιώντας ισραηλινούς ομήρους ως ανθρώπινες ασπίδες, και ότι μια χερσαία επιχείρηση ήταν απαραίτητη για την «ολοκληρωτική νίκη» επί της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας και για να φέρουν τους ομήρους στην πατρίδα τους.

Όμως το σχέδιο επίθεσης στη Ράφα έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των συμμάχων του Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα προκαλούσε χιλιάδες απώλειες μεταξύ των αμάχων και θα διέκοπτε περαιτέρω τις παραδόσεις βοήθειας.

«Είχαμε πολύ λεπτομερείς συζητήσεις ... για να συζητήσουμε όχι μόνο τις ανησυχίες μας, αλλά και την άποψή μας ότι υπάρχει ένας διαφορετικός τρόπος να αντιμετωπίσουμε την απειλή της Χαμάς στη Ράφα», δήλωσε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον.

Οποιαδήποτε μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Ράφα θα πρέπει σχεδόν σίγουρα να συντονιστεί με την Ουάσιγκτον και το Κάιρο, δεδομένης της θέσης της πόλης στα αιγυπτιακά σύνορα.

Η Αίγυπτος έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι δεν θα επιτρέψει να ωθηθούν οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα από τα σύνορα στο έδαφός της. Το Κάιρο είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην κινηθεί προς τη Ράφα, κάτι που «θα οδηγούσε σε μαζικές ανθρώπινες σφαγές, απώλειες [και] εκτεταμένες καταστροφές», ανέφερε η Κρατική Υπηρεσία Πληροφοριών του.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) δήλωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι αποκτούν 40.000 σκηνές για να προετοιμαστούν για την εκκένωση εκατοντάδων χιλιάδων εκτοπισμένων αμάχων, ενώ υπήρξαν ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι επιπλέον πυροβολικό και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού είχαν αναπτυχθεί στην περιφέρεια της Λωρίδας της Γάζας.

ειδήσεις τώραΙσραήλΛωρίδα της ΓάζαςΧαμάςΠαλαιστίνιοι