Κόσμος|28.04.2024 12:42

Τουρκία: Ξεθωριάζουν τα όνειρα για απόκτηση σπιτιού - Αυξάνεται το λαθρεμπόριο χρυσού

Μαρία Ζαχαράκη

Η αύξηση των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια στην Τουρκία έχει ανατρέψει τα σχέδια των πολιτών για ιδιοκατοίκηση. οι αστρονομικές μηνιαίες δόσεις των δανείων, σε συνδυασμό με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω της υποτίμησης της λίρας, έχουν επηρεάσει αρνητικά τις φιλοδοξίες για απόκτηση σπιτιού. Δάνεια 2 εκατομμυρίων λιρών (57.000€) απαιτούν μηνιαία δόση που κυμαίνεται 60.000-70.000TL (1.700-2000), την ώρα που ο κατώτατος μισθός είναι 17.000TL (485€).

Οι εξαιρετικά υψηλές αυξήσεις τιμών που σημειώθηκαν στον κατασκευαστικό κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και στους κατασκευαστές. Οι εργολάβοι προτιμούν να αναβάλουν την κατασκευή κατοικιών, γιατί δεν πωλούνται.

Σύμφωνα με τον δείκτη τιμών κατοικιών της Κεντρικής Τράπεζας τον Μάρτιο, οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 132,76% ετησίως. Η μέση τιμή ενός σπιτιού 120 τετραγωνικών μέτρων στην Κωνσταντινούπολη ξεπέρασε τα 4 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (115.000€).

Από τις 11 Απριλίου, το μηνιαίο επιτόκιο για ένα στεγαστικό δάνειο 2 εκατομμυρίων λιρών στην κρατική τράπεζα Ziraat Bank ήταν 3,89%. Το μηνιαίο επιτόκιο για στεγαστικό δάνειο 2 εκατομμυρίων λιρών στη Garanti, μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στη χώρα, ήταν 3,63%.

Αυξάνεται το λαθρεμπόριο χρυσού στην Τουρκία

Την ιδια στιγμή, η Τουρκία αντιμετωπίζει έξαρση του λαθρεμπορίου χρυσού, καθώς οι άνθρωποι επιδιώκουν να επωφεληθούν από το αυξανόμενο ασφάλιστρο της χώρας στις διεθνείς αγορές λόγω του υψηλού ορίου στις εισαγωγές.

Η αστυνομία έχει κατασχέσει περίπου 350 κιλά λαθρεμπορίου χρυσού σε συνοριακές διελεύσεις μέχρι στιγμής φέτος, πάνω από 60% σε σχέση με το 2023. Οι οργανωμένοι εγκληματίες –ή ακόμα και απλώς καιροσκόποι παραθεριστές– που φτάνουν στην Τουρκία μπορούν να πουλήσουν τον χρυσό τους σε premium περίπου 7% πάνω από τις διεθνείς αγορές, ή 5.000 δολάρια ανά κιλό.

Οι ταξιδιώτες επιτρέπεται νόμιμα να φέρουν χρυσό ή κοσμήματα αξίας έως και 15.000$ ο καθένας στη χώρα για «μη εμπορική» χρήση χωρίς να το δηλώσουν, σύμφωνα με τον ιστότοπο του Υπουργείου Εμπορίου.

Κωνσταντινούποληλαθρέμποριοσπίτιαειδήσεις τώραΤουρκία