Γαλλία: Γιατί ο Μακρόν θέλει πυρηνική «ομπρέλα» για την Ευρώπη - Σκληραίνει τη στάση του απέναντι στη Μόσχα
NewsroomΟ Εμμανουέλ Μακρόν εμφανίστηκε πρόθυμος να συζητήσει τη χρήση γαλλικών πυρηνικών κεφαλών ως μέρος μιας «αξιόπιστης ευρωπαϊκής άμυνας» έναντι των απειλών από τη Ρωσία.
«Είμαι υπέρ της έναρξης αυτής της συζήτησης, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει πυραυλική άμυνα, όπλα μεγάλου βεληνεκούς, πυρηνικά όπλα -για όσους διαθέτουν- ή αμερικανικά πυρηνικά όπλα σε ευρωπαϊκά εδάφη», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος σε συνέντευξη σε γαλλικά Μέσα το Σάββατο (27/4). «Η Γαλλία είναι έτοιμη να συμβάλει περισσότερο στην άμυνα του ευρωπαϊκού εδάφους», πρόσθεσε.
Η πρώτη κίνηση το 2020
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γάλλος πρόεδρος προτείνει τη χρήση των πυρηνικών όπλων της Γαλλίας για την άμυνα της ΕΕ.
Ο Μακρόν είχε αφήσει να εννοηθεί μια τέτοια κίνηση για πρώτη φορά το 2020, όταν είχε καλέσει σε «στρατηγικό διάλογο» σχετικά με «τον ρόλο της γαλλικής πυρηνικής αποτροπής στη συλλογική ασφάλεια», σε μια προσπάθεια να ανοίξει διάλογο για αυτό το θέμα με τη Γερμανία, η οποία φιλοξενεί αμερικανικά πυρηνικά όπλα στο έδαφός της. Στη συνέχεια, η Γαλλία επανέλαβε την προσφορά το 2022. Μέχρι στιγμής, δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από το Βερολίνο.
- Κύκλωμα με «στημένα» τυχερά παιχνίδια σε Θεσσαλονίκη-Καβάλα: Κέρδη πάνω από 1 εκατ. ευρώ
- Χάος στις πτήσεις στην Ευρώπη: Βλάβη στο σύστημα εναέριας κυκλοφορίας της Ιταλίας - Καθυστερήσεις και στα ελληνικά αεροδρόμια
- Axios: Οι σύμμαχοι του Τραμπ στο κίνημα MAGA συζητούν ανοιχτά την επιβολή στρατιωτικού νόμου
- Υπόθεση «Midas»: Επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για απάτη 114 εκατ. ευρώ στον ΦΠΑ - Έρευνες και στην Ελλάδα